6 ιδιαίτερα μουσεία που πρέπει να επισκεφτείς

BLOG / 6 ιδιαίτερα μουσεία που πρέπει να επισκεφτείς
Η Κύπρος έχει μουσεία που αποτελούν πόλο έλξης για πολλούς τουρίστες, αλλά και ντόπιους. Στα περισσότερα ίσως έχουμε ήδη επισκεφτεί σε κάποια σχολική εκδρομή από το Δημοτικό, όμως η ηλικία μας τότε δεν μας επέτρεπε να εκτιμήσουμε τη σημασία τους και να τα παρατηρήσουμε προσεχτικά. 

Εμείς, αυτήν τη φορά, εντοπίσαμε και συγκεντρώσαμε 6 μουσεία "κρυμμένα" σε πόλεις, χωριά και κοινότητες της Κύπρου, που αξίζει να επισκεφτείς ενώ ενίοτε αυτά αποτελούν και λόγο για να κάνεις μία εκδρομή προς τα εκεί!
 

 
mouseio-klasikis-motosikletas-1.jpg

Μουσείο Κλασικής Μοτοσυκλέτας

Το "μεράκι" του Αντρέα Νικολάου για τις μηχανές τον οδήγησε στο να δημιουργήσει αυτό το αξιόλογο μουσείο όπου ο καθένας μας που γυρίζει το βλέμμα προς τον ήχο μιας Harley οφείλει να το επισκεφθεί.

Ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει μηχανές από το 1914 από γνωστά εργοστάσια όπως AJS, MV AQUSTA, MATCHLESS, NORTON, BSA, TRIUMPH, ARIEL, BMW, JAMES, MOTO GUZZI, ROYAL ENFIELD κ.α. Μέσα από την περιήγηση σας στο χώρο,  θα γνωρίσετε την εξέλιξη της τεχνολογίας και την πολιτιστική κληρονομιά της Κύπρου στον τομέα αυτό.
 


museum-historical-car-4-(1).jpg

Μουσείο Ιστορικού Αυτοκινήτου

Εγκατεστημένο σε ένα χώρο 3000τ.μ. στη Λεμεσό, στο Κυπριακό Μουσείο Κλασικού και Ιστορικού Αυτοκινήτου δεν θα θαυμάσετε τίποτε άλλο παρά μόνο Κλασσικά, Ιστορικά και Συλλεκτικά Αυτοκίνητα. Το Κυπριακό Μουσείο Κλασσικού & Ιστορικού Αυτοκινήτου είναι ένας αξιόλογος χώρος στη Λεμεσό που φιλοξενεί κλασσικά οχήματα, αναδεικνύοντας την ιστορική και συναισθηματική τους αξία.

H συλλογή, απευθύνεται σε μικρούς και μεγάλους, αφού ανάμεσα στα εκθέματα περιλαμβάνονται οχήματα, άξια θαυμασμού, πολλά από τα οποία έχουν τόσο πολιτιστική όσο και συναισθηματική αξία για τον Κυπριακό λαό. Η δημιουργία του μουσείου οφείλεται στο όραμα του παλαίμαχου στους αγώνες ταχύτητας στα διεθνή, ευρωπαϊκά και κυπριακά ράλι, κ. Ντίμη Μαυρόπουλου, οποίος παραχώρησε τη προσωπική συλλογή 90 παλαιών αυτοκινήτων που διαθέτει και με κάθε προσωπικό μέσο απέκτησε ένα χώρο ειδικά διαμορφωμένο για την ανάδειξή τους.
 
mouseio-fusikis-istorias-pomos-1.jpg

Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Πωμού

Ο Πωμός και το ευρύτερο σύμπλεγμα Κοινοτήτων της περιοχής χαρακτηρίζεται από μια γεναιόδωρη έκφραση της Θείας Δημιουργίας, αφού το απέραντο γαλάζιο της θάλασσας συνδιαλέγεται με την απρόβλεπτη γαιομορφολογία,  δημιουργώντας την τόσο ενδιαφέρουσα ακτογραμμή που όμοια της, δύσκολα συναντάται αλλού στον κόσμο. Και όλα αυτά με τη πανέμορφη Κυπριακή Χλωρίδα να διανθίζει μοναδικά το τοπίο.

Ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει την απεικόνιση των δύο πιο σημαντικών βιότοπων του νησιού, εκείνο του δάσους Πάφου και εκείνο της αλυκής στην επαρχία Λάρνακα. Στο μουσείο μπορεί να βρει κανείς και μια μεγάλη συλλογή από ταριχευμένα αποδημητικά πουλιά που περνούν από το νησί. Επιπλέον, εκτίθενται διάφορα πετρώματα και ορυκτά από διάφορες περιοχές του νησιού.
 
mouseio-fatsa-2.jpg

Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων "Φάτσα" – Σκαρίνου

Στο μουσείο το οποίο είναι αρκετά πρωτοποριακό για τα κυπριακά δεδομένα παρουσιάζονται πάνω από 150 κέρινα ομοιώματα. Χωρίζεται σε οκτώ ενότητες με την κάθε μια να αντιπροσωπεύει μια ιστορική περίοδο του νησιού από την εποχή του χαλκού, τα αρχαϊκά και ρωμαϊκά χρόνια, τις σταυροφορίες, την περίοδο της Οθωμανικής κατοχής και την Αγγλοκρατία.

Υπάρχουν επίσης ομοιώματα των αρχιεπισκόπων του νησιού, hall of fame, ομοιώματα παλαιών επαγγελμάτων του νησιού καθώς και ένα κέρινο ομοίωμα του Leonardo Da Vinci.
 

dimotiko-mouseio-Thalassa-1.jpg

Δημοτικό Μουσείο "Θάλασσα", Αγία Νάπα

Το μουσείο έχει ως θέμα τη θάλασσα και ως στόχο να παρουσιάσει στο κοινό και τους επισκέπτες της Κύπρου τον ρόλο και τη σημασία της θάλασσας στην Ιστορία της Μεγαλονήσου από την παλαιοντολογία μέχρι σήμερα.

Το στοιχείο της θάλασσας ενσωματώνεται στο εξαιρετικό αυτό αρχιτεκτόνημα των 3600 τ.μ. με τη χρήση τεχνητού οξειδωμένου μετάλλου και υλικών όπως το μάρμαρο, ο όνυχας και το ξύλο. Τα παλαιοντολογικά, γεωλογικά, αρχαιολογικά και τα θαλάσσιας ζωής εκθέματα παρουσιάζονται σε υποδαπέδιες γυάλινες προθήκες πάνω στις οποίες ο επισκέπτης μπορεί να περπατά και να τα βλέπει, σε προθήκες, σε εκθέματα που τοποθετούνται ελεύθερα στον χώρο και σε εκθέματα που κρέμονται από την οροφή.
 
mouseio-paradosiakis-texnis-arsos-1.jpg

Μουσείο Παραδοσιακής Τέχνης - Άρσος

Το μουσείο παρουσιάζει πολύ ενδιαφέρον με εκθέματα από τον τρόπο ζωής των προγόνων μας. Κτίσμα  του 19ου αιώνα αποτελεί ένα αρχαίο μνημείο και σε αυτό εκτίθενται εργαλεία, έπιπλα, σκεύη παλαιοτέρων εποχών που έχουν σχέση με την αμπελοκαλλιέργεια και άλλες ενασχολήσεις των κατοίκων της περιοχής.

Στο μπροστινό μέρος του σπιτιού υπάρχει ψηλός πετρόκτιστος τοίχος με το ξωπόρτι που οδηγεί τον επισκέπτη στη λιθόκτιστη αυλή και το υπόστεγο όπου εκτίθενται πολλά εργαλεία και υλικά που έχουν σχέση με το αμπέλι και το κρασί όπως καζάνι για τη ζιβανία, αλέτρι, κοφίνια, δαπάνη και πολλά άλλα που η χρήση τους έχει σταματήσει στις μέρες μας.

Προχωρώντας ο επισκέπτης μπαίνει στο Παλάτι, το οποίο ήταν ο κυριότερος λόγος πολλαπλής χρήσης για την οικογένεια. Ήταν και κουζίνα και τραπεζαρία και καθιστικό. Εδώ υπάρχουν τραπέζι με «τόνενες» καρέκλες, τσιμινιά (τζάκι), φουκού (ψησταριά), «νισκιά» (σημείο όπου έψηναν το φαγητό τους), σκάφες, χαρτζιά (χάλκινα οικιακά σκεύη), πιατοθήκη, αρμαρόλα (ντουλάπι), μονοβούππες (πινακωτή) και άλλα.


Σχετικά Άρθρα


5+1 προτάσεις για ψαράκι δίπλα σ...

Μάζεψε λοιπόν την παρέα ή την οικογένεια και ετοιμάσου για απολαυστικούς ψαρόμεζέδες και εκλεκτά πιάτα θαλασσινών σε...


5 Σημεία της Κύπρου Βγαλμένα από...

Εξερευνήσαμε και ανακαλύψαμε 5 σημεία της Κύπρου που εντυπωσιάζουν με την επιβλητική μορφή τους και σε συνδυασμό με το...


Εξερευνήσαμε 3 χωριουδάκια που θ...

Ο καιρός είναι ό,τι πρέπει για χαλαρές βόλτες στη φύση, χουχούλιασμα το βραδάκι μπροστά σε τζάκι με ζεστή σοκολάτα και...


Όταν ο Άγιος Βαλεντίνος κάνει ch...

Ο Φλεβάρης κι αν φλεβίσει...Βαλεντίνο θα θυμίσει συμπληρώνουμε εμείς, αφού με τον ερχομό του 2ου μήνα της νέας χρονιάς, τα...