Γραφικά χωριά της Κύπρου

BLOG / Γραφικά χωριά της Κύπρου
Γραφικά χωριά της Κύπρου
 
Σου παρουσιάζουμε 6 χωριουδάκια για εξορμήσεις, τα οποία θα σου μείνουν σίγουρα αξέχαστα.
 
Άλωνα
(επαρχίας Λευκωσίας) 


Στη βόρεια πλευρά του Τροόδους ανάμεσα στις κορυφές Μαδαρής και Παπούτσας βρίσκεται κτισμένο το χωριό Άλωνα. Το χωριό είναι πνιγμένο ασφυκτικά στο πράσινο, με τα παραδοσιακά πετρόκτιστα σπίτια των παλιών γειτονιών και τα πλακόστρωτα από βουνίσια πέτρα ανηφορικά δρομάκια.

Κάνε μια βόλτα στα στενά, λιθόστρωτα δρομάκια του χωριού, και θα αντικρίσεις τα παραδοσιακά σπιτάκια χτισμένα από πέτρα, άλλα ερειπωμένα και άλλα ανακαινισμένα, στα οποία οι ιδιοκτήτες διαμένουν κυρίως κατά τους μήνες του καλοκαιριού.

Στην πλατεία του χωριού βρίσκεται η αφετηρία ενός γραφικού μονοπατιού της φύσης, το οποίο είναι διάσπαρτο από λογιών λογιών λουλούδια. Την άνοιξη δεσπόζουν στο τοπίο βιολέτες, φτέρες και καρίνα.

Στο χωριό υπάρχει ένα μπακάλικο, μία πισίνα με εστιατόριο και ένα καφέ-εστιατόριο για καφεδάκι και κουβεντούλα με τους ντόπιους. Έχει όμως και εκκλησίες, ξωκκλήσια και ένα Boutique Hotel που πρέπει να επισκεφτείς! Τα χρώματα και τα αρώματα θα μεθήσουν τις αισθήσεις σου, κάνοντας σε να επιθυμείς να επιστρέψεις σύντομα.

 
alona_-cyprus-_-village.jpg

Όμοδος
(επαρχίας Λεμεσού)


Το Όμοδος βρίσκεται 42 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Λεμεσού. Υπέροχο χωριό, το ίδιο και οι κάτοικοί του, που επιδίδονται στην παραγωγή εκλεκτού κρασιού και ζιβανίας, στην κατασκευή σουτζούκου, παλουζέ, κκιοφτερκών και αρκατένων κουλουριών. Η μεγάλη πλατεία του χωριού, είναι μοναδική σε γραφικότητα και έκταση, το ίδιο και το μεγαλόπρεπο μοναστήρι του Τιμίου Σταυρού, ο μεσαιωνικός ληνός, τα στενά δρομάκια και τα γύρω πετρόκτιστα σπίτια όλα χωμένα στο πράσινο.

Πολλοί οι χώροι εστίασης, αλλά, σίγουρα, πρέπει να δοκιμάσεις την εξαιρετική κουζίνα της φημισμένης ταβέρνας Στου Κυρ Γιάννη και την απίθανη γαστρονομία που προσφέρει το Κατώι, με τα πιάτα ημέρας και τους ξεχωριστούς μεζέδες που συνοδεύουν εκλεκτές ποικιλίες κρασιού που διαθέτει η κάβα του.


 omodos.jpg


Κάθικας
(επαρχίας Πάφου)


Το όνομά του χωριού λέγεται ότι προέρχεται είτε από τον αρχικό ιδιοκτήτη, είτε από το ρήμα «να καθίσει»,  λόγω της αντίληψης ότι το χωριό όταν το αντικρίζει κανείς από απόσταση, φαίνεται ότι «κάθεται» σε μια επίπεδη τοποθεσία. 
Είναι ένα από τα χωριά παραγωγής κρασιού στην περιοχή της Πάφου, γνωστό για τα αμπέλια του και τα κρασιά του. Το άσπρο σταφύλι και το λευκό κρασί (ξινιστέρι) θεωρείται το καλύτερο της Κύπρου κα μάλιστα πέραν της μισής παραγωγής λευκού κρασιού στην Κύπρο προέρχεται από σταφύλια του Κάθηκα. Στον Κάθηκα θα βρείς διάφορα τοπικά οινοποιεία όπως το Στέρνα και το Βασιλικό.

Το χωριό επίσης είναι γνωστό για τα σπουδαία τοπικά έθιμα του Πάσχα, τα οποία οι επισκέπτες είναι ευπρόσδεκτοι να τα παρακολουθήσουν κατά τη διάρκεια της περιόδου του Ελληνικού Ορθοδόξου Πάσχα. Την Μεγάλη Παρασκευή συνηθίζεται να δραματοποιούν τα «Πάθη του Χριστού», όπου ο Πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου αναλαμβάνει το ρόλο του Ιησού και ηγείται της πομπής από το εκκλησάκι του Αγίου Ονουφρίου μέχρι την εκκλησία της Παναγίας Ευαγγελίστριας, με το υπόλοιπο χωριό να τον ακολουθεί. 

Μπορείς να επισκεφτείς τις παραδοσιακές ταβέρνες του, και το πολύ καλό φαγητό. Αξίζει επίσης να επισκεφτείς τον Κυπάρισσο, το Πετραδάκι,την Ταβέρνα του Γιαννή, την Φάρμα, την ταβέρνα του Αραούζου και την Ιμογενή.


kathikas__-paphos-_-village_-cyprus-tavern.jpg


Λεύκαρα
(επαρχίας Λάρνακας)


Εάν είσαι λάτρεις της παράδοσης και της φυσικής ομορφιάς, ήρθε η ώρα να συνδυάσεις αυτά τα δύο, μόλις 43 χιλιόμετρα μακριά από τη Λάρνακα. Το χωριό είναι πολύ γραφικό, με παραδοσιακή αρχιτεκτονική και στενά σοκάκια για περπάτημα. Τα αρώματα και οι γεύσεις από τα παραδοσιακά λουκούμια ευφραίνουν καρδιές!
 
Μπορείς να μάθεις τα πάντα για τις παραδοσιακές τέχνες και να παρακολουθήσεις το κέντημα της δαντέλας και την κατασκευή των ασημένιων αντικειμένων στο Κέντρο Χειροτεχνίας Λευκάρων, στο Μουσείο Παραδοσιακής Κεντητικής και Αργυροχοΐας καθώς και στα διάφορα εργαστήρια.

Το χωριό έχει όμορφα και αρχαία παρεκκλήσια, όπως η εκκλησία του Τιμίου Σταυρού, και το παρεκκλήσι του Αρχαγγέλου Μιχαήλ στα Κάτω Λεύκαρα με τοιχογραφίες που χρονολογούνται από τον 12ο και 15ο αιώνα.  



leukara_-village-cyprus-_-paradosi-(1).jpg


Κυπερούντα
(επαρχίας Λεμεσού)

 
Απέχει μόλις 43 χιλιόμετρα βόρεια της πόλης Λεμεσού και 78 χιλιόμετρα από τη Λευκωσία και τα βόρεια σύνορά της αποτελούν μέρος των διοικητικών ορίων των επαρχιών Λευκωσίας και Λεμεσού.

Το χωριό είναι κτισμένο σε υψόμετρο με χαμηλότερο σημείο χιλίων εκατό τριάντα μέτρων μέχρι χιλίων τριακοσίων μέτρων και κατατάσσεται στα υψηλότερα χωριά της Κύπρου. Η τεράστια εκκλησία του Αγίου Αρσενίου του Καππαδόκη σίγουρα θα σε εντυπωσιάσει, αφού αποτελεί ένα σύγχρονο σήμα κατατεθέν της κοινότητας. Αν επιλέξεις να την περπατήσεις, θα δείς περισσότερα από 30 δένδρα και θάμνους είδη! Απέναντι, θα δείς την τοποθεσία Περβόλια και την παλιά γειτονιά της Κυπερούντας, τη Δέηση.

Πήγαινε μέχρι το γραφικό κεφαλοχώρι, πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφτείς το πάρκο δραστηριοτήτων «Adventure Mountain Park» που βρίσκεται στο δάσος της περιοχής Δόξα σοι ο Θεός. Το περιπετειώδες πάρκο, δίνει την ευκαιρία σε όσους το επισκεφτούν να κάνουν αναρρίχηση σε βράχο, να παίξουν paintball ή laser tag στον πολυεπίπεδο στίβο, να ψυχαγωγηθούν στο παγοδρόμιο και να κάνουν τοξοβολία. Υπάρχει επίσης ένα καφεστιατόριο, το οποίο σερβίρει παραδοσιακά φαγητά με μοντέρνες πινελιές.


village-3794428__340-(1).jpg



Αγρός
(επαρχίας Λεμεσού)


Είναι ένα από τα πιο ενδιαφέροντα και όμορφα χωριά της Κύπρου. Φημίζεται για την πλούσια παραγωγή αγαθών τα οποία οι κάτοικοι του χωριού αξιοποιούν στο έπακρο φτιάχνοντας πολλά παραδοσιακά εδέσματα. Στην εκδρομή σου αυτή, θα γευτείς αρίστης ποιότητας φρούτα, σιουσιούκο, αλλαντικά παραδοσιακού τύπου, παραδοσιακά γλυκά του κουταλιού και μαρμελάδες.

Θα συναντήσεις την εκκλησία της παναγίας της Ελεούσας η οποία είναι η κύρια εκκλησία του χωρίου, κτισμένη σε ένα πολύ όμορφο σημείο με θέα, την εκκλησία του Τιμίου Προδρόμου, την εκκλησία του Αγίου Γεράσιμου και το εξωκλήσι της Αγίας Κυριακής. Πέραν από τις εκκλησίες, μπορείς να επισκεφτείς μουσεία, όπως το μουσείο Φραγκουλίδη που θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα μουσεία της Κύπρου και το μουσείο λαϊκής τέχνης.

Επίσης μπορείς να επισκεφτείς τα τρία εντυπωσιακά μονοπάτια της φύσης: Το μονοπάτι Αγρός Μαδαρή, Λαγουδερά Αγρός και Αγρός Κάτω μύλος. Θα συναντήσεις επίσης, το εργοστάσιο τριαντάφυλλων  το οποίο επέκτεινε την γκάμα των προϊόντων του με μια σειρά βιολογικών καλλυντικών που χρησιμοποιούνται για την προστασία του δέρματος από τις βλαβερές συνέπειες των ελεύθερων ριζών.

 αγροσ.jpg
 
 
Όπου και να επιλέξεις να πας για την πασχαλινή σου απόδραση, το μόνο σίγουρο είναι ότι τα χωριουδάκια αυτά δεν θα σε απογοητεύσουν!

Σχετικά Άρθρα


5+1 πανέμορφα μοναστήρια που δεν...

Ψάχνεις μία καλή αφορμή για μίνι εξόρμηση σε πολύ όμορφα, κατανυχτικά μέρη του νησιού; Χρειάζεσαι επειγόντως χαλάρωση και...


Θέλω εκδρομή ΤΩΡΑ: 6+1 Καλύτεροι...

Μαζέψαμε ορισμένα από τα ωραιότερα και πιο πολυσύχναστα «στέκια» στη φύση και σου τα παρουσιάζουμε, για να προγραμματίσεις...


Εξερευνήσαμε 3 χωριουδάκια που θ...

Ο καιρός είναι ό,τι πρέπει για χαλαρές βόλτες στη φύση, χουχούλιασμα το βραδάκι μπροστά σε τζάκι με ζεστή σοκολάτα και...


Οι 5 καλύτερες παραλίες της Αμμο...

Όταν το θερμόμετρο ανεβαίνει όλοι μας ψάχνουμε την τέλεια παραλία για να περάσουμε την μέρα μαυρίζοντας, πλατσουρίζοντας...