Θέατρο: Ζώρζ Νταντέν ή Ο Ανύπαρκτος Σύζυγος

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ / ΘΕΑΤΡΟ / Θέατρο: Ζώρζ Νταντέν ή Ο Ανύπαρκτος Σύζυγος
ONGOING
Ζώρζ Νταντέν ή Ο Ανύπαρκτος Σύζυγος.

Η εξαιρετική κωμωδία του Μολιέρου από το Θέατρο «ΣΚΑΛΑ».

Με την εξαιρετική και απολαυστική κωμωδία του Μολιέρου «Ζώρζ Νταντέν ή Ο Ανύπαρκτος Σύζυγος» συνεχίζει την θεατρική περίοδο το Θέατρο «ΣΚΑΛΑ», η οποία και θα κάνει επίσημα πρεμιέρα το Σάββατο 19 Μαΐου 2018, στις 8.30 μ.μ.

Από τους μεγαλύτερους κλασσικούς συγγραφείς και ποιητές όλων των εποχών παγκοσμίως, ο Μολιέρος στέκεται δίπλα στον Σαίξπηρ, τον Γκολντόνι και τον Θερβάντες. Γενιές καλλιτεχνών εκφράστηκαν μέσα από τα έργα του και γενιές, φυσικά, θεατών γέλασαν με τους ήρωες και τις κωμικές καταστάσεις του.

Το «Ζώρζ Νταντέν» έργο ωριμότητας για τον Μολιέρο διαπραγματεύεται με απολαυστικό τρόπο το θέμα της ζήλειας και το δράμα που ζει ο ζηλιάρης.

Ένας ζηλιάρης υπερήλικας που είχε την φαεινή ιδέα να διαλέξει γυναίκα αριστοκράτισσα, αν και απένταρη και κυρίως νέα, υποφέρει και λιώνει σαν το κερί σκορπίζοντας γέλιο στον σύγχρονο θεατή προβληματίζοντάς τον ταυτόχρονα.

Στον Γολγοθά της νεότητας μιας αιθέριας ύπαρξης σέρνει αυτός το σταυρό του και λιώνει μέρα με τη μέρα.

Το «Ζώρζ Νταντέν» είναι έργο μοναδικής ισορροπίας. Συνδυάζει από τη μία όλο το ερωτικό κωμικό παιχνίδι και από την άλλη κάνει τομή στην ανθρώπινη κατάσταση.

Η γυναικεία πανουργία, η λαϊκή κωμικότητα των υπηρετών, η οπερετική διάθεση των ηλικιωμένων πεθερών και κυρίως η αφέλεια του κεντρικού προσώπου, του ίδιου υπερήλικα κάνουν τον Ζωρζ Νταντέν ένα έργο σπουδαίο, σύγχρονο και φυσικά απολαυστικό για τον θεατή.

Η πλοκή του έργου, τυλίγεται γύρω από το μοτίβο του ζηλιάρη συζύγου που προσπαθεί να επιβεβαιώσει ή να αποδείξει πως η γυναίκα του τον απατά. Από την πρώτη μέχρι την τελευταία πράξη έχουμε παραλλαγές του ίδιου θέματος, ενός θέματος που συχνά συναντάμε σε φάρσες, αυτοσχεδιαστικές ή λογοτεχνικές.

Τι κάνει όμως τον «Ζώρζ Νταντέν» υψηλή κωμωδία; Όπως και στη φάρσα, έτσι κι εδώ έχουμε να κάνουμε περισσότερο με τύπους παρά με χαρακτήρες: Ο ζηλιάρης σύζυγος, η πεθερά, ο όμορφος ευγενής κ.τ.λ. (εξαίρεση αποτελεί η Αντζελίκ, η οποία φαίνεται πιο σύνθετη από τους υπόλοιπους, λόγω του πρώιμου θα λέγαμε φεμινισμού της).

Το χαρακτηριστικό που ορίζει την διαφορά του έργου από τα πιο απλά θεατρικά είδη, είναι πως τα πρόσωπα είναι φορείς ταξικής συμπεριφοράς και πράττουν ανάλογα με την κοινωνική τους θέση σε ένα συνεχώς κλιμακούμενο παιχνίδι ρόλων.


Συντελεστές:

Σκηνοθεσία: Ανδρέας Μελέκης
Μετάφραση: Ανδρέας Στάικος
Σκηνικά/Κοστούμια: Ανδρέας Παρασκευάς
Μουσική: Σάββας Σάββα
Σχεδιασμός Φωτισμού: Miroslav Zdravkov
Ερμηνεύουν: Σοφοκλής Κασκαούνιας, Γιάννης Κόκκινος, Μόνικα Μελέκη, Χρυστάλλα Καλλένου, Ανδρέας Νικολαΐδης, Λουκάς Λουκά, Μαρία Ζορλή, Φοίβος Γεωργιάδης.


Πότε:
9,10,17,23,24 Ιουνίου
Που:

Θέατρο Σκάλα, Κυριάκου Μάτση 15, Λάρνακα 6015
Ώρα:
20:30
Τηλέφωνο:
24652800

Για περισσότερες πληροφορίες: www.facebook.com/theatro.skala.1/

Σχετικά Άρθρα


Χορός: Παραμυθο-μπερδέματα

Η Σχολή Χορού Dance Dreams παρουσιάζει την παράσταση "Παραμυθο-μπερδέματα", την Τετάρτη 04 Ιουλίου στο Θέατρο Π...


Συναυλία: Κωστής Μαραβέγιας

Ο Κωστής Μαραβέγιας στο μεγαλύτερο Party της χρονιάς!


Cinema K-Cineplex Λευκωσία

To K Cineplex στη Λευκωσία άνοιξε το 2002, ένα συγκρότημα ψυχαγωγίας πολλαπλών δραστηριοτήτων με τη δική του μοναδική...


Χορός: 21st Cyprus Contemporary ...

Ένα συναρπαστικό ταξίδι ανακάλυψης, κατάδυσης στα αρχαιολογικά στρώματα του κοινού έργου των Inbal Pinto και Avshalom...