Παναγία του Άρακα - Πλατάνια Ευρωπαϊκό Μονοπάτι Ε4

ΕΚΔΡΟΜΕΣ / ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ / ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΡΟΟΔΟΥΣ / Παναγία του Άρακα - Πλατάνια Ευρωπαϊκό Μονοπάτι Ε4
Μετά την εκκλησία της Παναγίας του Άρακα, η διαδρομή συνεχίζει στο χωριό Σαράντι, σκαρφαλώνοντας σε ασφαλτόδρομο προς την περιοχή που είναι γνωστή ως το «Σελλάδι του Καραμανλή» (3 χιλιόμετρα - υψόμετρο 1.180 μέτρα).

Ένα παλιό μονοπάτι 4 χιλιόμετρα ξεκινά από εδώ και περνά από τα «Μαύρα Δάση» και το «Σελλάδι της Χώρας» (υψόμετρο 1.150 μέτρα) πάνω από το χωριό Σπήλια.

Ένα νέο μονοπάτι 2 χιλιόμετρα οδηγεί μέσα από το δάσος στην περιοχή που είναι γνωστή ως «Δόξα σοι ο Θεός» (υψόμετρο 1.320 μέτρα), βόρεια του χωριού Κυπερούντα.

Από εκεί συνεχίζει μέσα από χωματόδρομους και μονοπάτια προς το Δασικό Σταθμό Πλατανιών (υψόμετρο 1.000 μέτρα), 6 χιλιόμετρα από το χωριό Κακοπετριά.

Το μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής σε περνά μέσα από πυκνό φυσικό πευκοδάσος εναλλασσόμενο με πυκνές συστάδες λατζιάς. Τα πετρώματα είναι στο μεγαλύτερο μέρος διαβασικά (μετάλλευμα), ενώ κοντά στα Πλατάνια απαντούν και γάββροι (μετάλλευμα).

Στα χωριά Σπήλια, Κυπερούντα και Κακοπετριά θα βρεις καταστήματα, εστιατόρια και καταλύματα, ξενοδοχεία ή ξενώνες αγροτουρισμού που σου προσφέρουν όλες τις ανέσεις που μπορεί να χρειαστείς.

Στο Δασικό Σταθμό Πλατανιών υπάρχει εκδρομικός και κατασκηνωτικός χώρος καθώς και ένα μικρό εστιατόριο. Εδώ, μπορείς να επισκεφθείς την περιφραγμένη περιοχή όπου φυλάσσονται τα Κυπριακά αγρινά.

Η Μονή της Παναγίας του Άρακα

Η Μονή της Παναγίας του Άρακα είναι μια μονή που βρίσκεται κοντά στο χωριό Λαγουδερά Λευκωσίας. Η Μονή της Παναγίας του Άρακα ανάγεται στις εκκλησίες όπου δημιουργήθηκαν στη Μέση Βυζαντινή Περίοδο, γύρω στον 12ο αιώνα.

Παρήκμασε τον 18ο αιώνα και σήμερα σώζεται το διώροφο μοναστηριακό κτήριο στην βόρεια πλευρά της εκκλησίας που χρησιμοποιείται σαν κατοικία του ιερέα. Η προέλευση του ονόματος Άρακος, ίσως να προέρχεται από το φυτό αρακάς ή από την λέξη ιέρακας, το γεράκι.

Αρχιτεκτονική και Διακόσμηση Ναού

Είναι μονόκλιτου τύπου με τρούλο. Εξωτερικά η στέγη διαμορφώνεται σε σχήμα σταυρού. Η εκκλησία θα δεις ότι είναι διακοσμημένη με εξαιρετικής τέχνης τοιχογραφίες με δαπάνη του Λέοντος του Αυθέντη το 1192. Αυτή είναι και οι μεγάλη σημασία της εκκλησίας, ότι παρουσιάζει μια συμπληρωμένη σειρά με τοιχογραφίες του νεοκλασικού ρυθμού της Βυζαντινής τέχνης.

Οι κομψές και εκλεπτυσμένες μορφές με ελληνιστική επίδραση, η πλούσια κίνηση τον ενδυμάτων, με ελευθερία στη κίνηση, απλώνουν την ομορφιά τους και τη χάρη τους, σε όλους τους τοίχους της εκκλησίας.

Στην αψίδα οι τοιχογραφίες διαφέρουν τεχνοτροπικά από τις άλλες τοιχογραφίες του ναού, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι έγιναν σε προγενέστερη εποχή αλλά μάλλον έγιναν από άλλο ζωγράφο.

Τον 14ο αιώνα ο ζωγράφος Λεόντιος ζωγράφισε τη Θεοτόκο στο τυφλό τόξο πάνω από την βόρεια είσοδο του ναού και την εξωτερική πλευρά του αρχικού δυτικού τοίχου. Τον 17ο αιώνα ζωγραφίστηκαν διάφοροι άγιοι στην εξωτερική πλευρά του βόρειου τοίχου.

Οι πιο διάσημες εικόνες

Οι πιο διάσημες εικόνες της εκκλησίας θεωρούνται αυτές του Χριστού και της Θεοτόκου Αρακιώτισσας, οι οποίες έχουν αποδοθεί στον Θεόδωρο Αψευδή και χρονολογούνται στο τέλος του 12ου αιώνα.

Ο ζωγράφος αποδίδει με πολλή προσοχή της λεπτομέρειες και με έντονη αντιπαράθεση φωτός και σκιάς στο πρόσωπο, ιδιαίτερα εκείνο του Χριστού, όπου ο λαδοπράσινος σκοτεινός προπλασμός έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις πλατιές κόκκινες επιφάνειες που αποδίδουν τα ζυγωματικά του προσώπου. Χαρακτηριστική είναι επίσης η επιμέλεια με την οποία ο ζωγράφος αποδίδει τη κόμη και τη γενειάδα του Χριστού.

Στην εικόνα όμως της Παναγίας που ανήκει στον τύπο της Οδηγήτριας, χρησιμοποιεί λιγότερο θερμά χρώματα. Αν και ζωγράφισε το κεφάλι της Παναγίας όρθιο, σχεδόν σε αγέρωχη στάση, έδωσε μελαγχολική έκφραση στον πρόσωπο.

Ο τρόπος απόδοσης του προσώπου με την περιορισμένη σκιά και τους φωτεινούς τόνους της σάρκας και τις έντονες κόκκινες βούλλες στα μάγουλα και τη κόκκινη γραμμή που τονίζει τα βλέφαρα και τη μύτη συνδέουν την εικόνα με άλλες σύγχρονες εικόνες.

Μην χάνεις άλλο χρόνο και ξεκίνα την εξόρμησή σου!

Σημείο Εκκίνησης : Παναγία του Άρακα

Τέρμα: Πλατάνια

Εκτιμώμενη Διάρκεια: 5 - 6 ώρες

Μήκος Διαδρομής: 15 χιλιόμετρα

 

Σχετικά Άρθρα


Παραλία Αγία Θέκλα

Αποτελεί ιδανικό σημείο για μπάνιο και βόλτα από τους επισκέπτες.


Εκκλησία Παναγίας του Άρακα

Η εκκλησία της Παναγίας του Άρακος βρίσκεται σε κεντρική περιοχή της οροσειράς του Τροόδους, στο γεωγραφικό διαμέρισμα της...


Εκκλησία Παναγίας του Μουτουλλά

Η εκκλησία της Παναγίας βρίσκεται σε κεντρική περιοχή της οροσειράς του Τροόδους, μέσα στην κοιλάδα της Μαραθάσας.


Μονοπάτι Δόξα Σοι ο Θεός – πυροφ...

Το μονοπάτι βρίσκεται σε υψόμετρο περίπου 1600m πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας στην κορυφογραμμή της Μαδαρής και...