Εκκλησία Αγίας Σολομωνής

ΕΚΔΡΟΜΕΣ / ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ ΜΝΗΜΕΙΑ / ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΑΦΟΥ / Εκκλησία Αγίας Σολομωνής
Η Εκκλησία μας τη 1 Αυγούστου εορτάζει τη μνήμη της Αγίας Σολομωνής, μητέρας των 7 Μακκαβαίων.

Οι εφτά Μακκαβαίοι αδελφοί μαζί με τη μητέρα τους Αγία Σολομωνή, οδηγήθηκαν στο μαρτύριο επειδή δεν δέχτηκαν να παραβούν την εντολή της νηστείας. 'Ολα τα παιδιά της Αγίας Σολομωνής πέρασαν φρικτά βασανιστήρια για την πίστη τους και ρίχτηκαν σ' ένα τηγάνι με καυτό λάδι.

Οι ειδωλολάτρες προσπάθησαν να βασανίσουν και τη μητέρα τους την Άγια Σολομωνή αλλά αυτή ρίχτηκε μόνη της μέσα στη φωτιά και έτσι ολόκληρη η οικογένεια έγινε θυσία προς το Θεό.

Οι Κατακόμβες της Αγίας Σολομωνής χτίστηκαν αρχικά στην Ελληνιστική περίοδο. Αποτελούνται από μια ανοιχτή αυλή περιτριγυρισμένη από πέντε δωμάτια λαξευμένα στο βράχο, ένα από τα οποία έχει και πηγή.

Το δυτικό δωμάτιο έχει μια αψίδα στο δυτικό τοίχο και υπολείμματα από Χριστιανικές τοιχογραφίες. Είναι σαφές ότι σε κάποια μεταγενέστερη στιγμή είχε γίνει εκκλησία. Η Αγία Σολομωνή ήταν από τις πρώτες που απέρριψε την ειδωλολατρία και ασπάστηκε τον Χριστιανισμό.

Σύμφωνα με την παράδοση, η Σολομωνή κρύφτηκε στη σπηλιά για να γλυτώσει από τους διωγμούς των Ρωμαίων. Οι Ρωμαίοι έχτισαν την είσοδο, καταδικάζοντας την σε ένα σκληρό και αργό θάνατο.

Παρόλα αυτά όταν ανοίχτηκε ξανά η είσοδος 200 χρόνια μετά, η Αγία βγήκε ζωντανή. Υπάρχει ένα τεράστιο δέντρο τρεμιθιάς πάνω από την «κατακόμβη», που τα κλαδιά του είναι γεμάτα από χρωματιστά κουρελάκια και κομμάτια υφάσματος βαλμένα εκεί από τους πιστούς σαν προσφορά στη Αγία.

Διεύθυνση Εκκλησίας Αγίας Σολομωνής: Λεωφόρος Αγίου Παύλου, Κάτω Πάφος
Περίοδος Λειτουργίας: Ολόχρονα

Σχετικά Άρθρα


Βυζαντινό Μουσείο Χωρεπισκοπής Α...

Στο Βυζαντινό Μουσείο Χωρεπισκοπής Αρσινόης είναι εκτεθειμένες βυζαντινές και μεταβυζαντινές φορητές εικόνες που...


Ξεραργάκα, Ορκόντας

Σε υψόμετρο 600m πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας στον δρόμο Αστρομερίτη προς Καλοπαναγιώτη βρίσκεται ο εκδρομικός...


Κολόσσι - Μεσαιωνικό Κάστρο

Το μεσαιωνικό κάστρο του Κολοσσιού αποτελεί σήμερα ένα από τα σημαντικότερα μεσαιωνικά οχυρωματικά έργα που έχουν σωθεί...


Κίτιον Πολιτιστική Διαδρομή Αφρο...

Ο σημαντικός Αρχαιολογικός χώρος είναι στην περιοχή του Κιτίου - Καθάρι όπου οι επισκέπτες θα μπορέσουν να εξερευνήσουν τη...