Ζαγοροχώρια: Απαράμιλλη φυσική ομορφιά

ΤΑΞΙΔΙΑ / ΕΛΛΑΔΑ / Ζαγοροχώρια: Απαράμιλλη φυσική ομορφιά

Τα Ζαγοροχώρια αποτελούνται από 46 χώρια απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς, σκορπισμένα πάνω στα βουνά βορειοανατολικά από την πόλη των Ιωαννίνων. Η λέξη Ζαγόρι σημαίνει "πίσω από το βουνό" και η προέλευση της είναι σλαβική. Η περιοχή του Ζαγόριου έχει έκταση 1000 τ χμ και χωρίζεται σε 3 γεωγραφικά τμήματα: το Δυτικό, το Ανατολικό και το Κεντρικό Ζαγόρι.

Ξεκινήστε την περιήγηση σας από το το δυτικό Ζαγόρι το οποιο βρίσκεται βορειοδυτικά της πόλης των Ιωαννίνων και περιπλανηθείτε στα ξακουστά και πανέμορφα χώρια της κοιλάδας του Βοϊδομάτη, το Πάμπικο, την Αρίστη, τον Βίκο, τον Άγιο Μηνά και το Μεσοβούνι. Το δυτικό Ζαγόρι προσελκύει τους λάτρεις των extreme sports.

Στα καταγάλανα νερά του Βοϊδομάτη γνωρίστε την ξεχωριστή εμπειρία του rafting και του kayak. Aξίζει να επισκεφθείτε τη μαγευτική Δρακόλιμνη, όπου ζει ο αλπικός Τρίτωνας, το σπάνιο είδος αμφιβίου που μοιάζει με μικρό δράκο, αλλά και το ρέμα Ρογκοβό, ανάμεσα στους δύο οικισμούς του Πάπιγκου, που σχηματίζει μικρές λιμνούλες, τις λεγόμενες οβίρες. Φυσικά εδώ η περιοχή ενδείκνυται για πεζοπορίες στα μονοπάτια ανάμεσα στα υπεραιωνοβια πλατάνια και στα πέτρινα γεφυράκια που σε παραπέμπουν σε άλλες εποχές.

Βορειοανατολικά των Ιωαννίνων βρίσκεται το ανατολικό Ζαγόρι που περιλαμβάνει τα γραφικά χωριά της κοιλάδας του Βάρδα (Γρεβενίτι, Ελατοχώρι, Μακρίνο, Φλαμπουράρι, Τρίστενο), τα χωριά της κοιλάδας του Ζαγορίτικου (Ανθρακίτης, Καρυές, Δόλιανη, Καβαλλάρι), την όμορφη Βοβούσα, τα χωριά Δεμάτι, Ιτέα, Πέτρα, Καστανώνα και τους συνοικισμούς Αγίας Παρασκευής και Ποταμιάς. Τέλος στην περιοχή του κεντρικού Ζαγορίου θα συναντήσετε παραδοσιακούς οικισμούς και χώρια όπως η Βίτσα, το Μονοδένδρι, τα γνωστά Βλαχοχώρια (Βρυσοχώρι, Ηλιοχώρι, Λάϊστα), οι Κήποι, το Δίλοφο, οι Ασπράγγελοι και το Κουκούλι, το Καπέσοβο,το Τσεπέλοβο, το Σκαμνέλι και οι Νεγάδες.

Συνεχίστε την βόλτα σας στα γραφικά χωριά της κοιλάδας του Άνω Βίκου (Βραδέτο, Ελάτη, Ελαφότοπος, Άνω και Κάτω Πεδινά), καθώς και στα χωριά Δίκορφο, Μανασσή, Καλουτά, Διπόταμο, Φραγκάδες και Λεπτοκαρυά.

Από τα δυο ομορφότερα χώρια του κεντρικού Ζαγορίου τη Βίτσα και το Μονοδένδρι, μπορείτε επίσης να ξεκινήσετε τη διαδρομή σας για το φαράγγι του Βίκου. Στη διαδρομή σας θα συναντήσετε μερικά από τα πιο όμορφα πέτρινα γεφύρια όπως το Καλογέρικο, με τις τρεις καμάρες, που βρίσκεται ανάμεσα στα χωριά Κήποι και Κουκούλι. Μην ξεχάσετε τέλος να επισκεφτείτε το "Λαογραφικό Μουσείο Αγαπίου Τόλη", στους Κήπους, με 40 χιλιάδες αντικείμενα της καθημερινής ζωής από όλη την περιοχή του Ζαγορίου, το "Μουσείο Παραδοσιακών Ασχολιών", στον Ελαφότοπο, και τη "Βιβλιοθήκη της Πασχαλείου Σχολής", στο Καπέσοβο, όπου φυλάσσεται, μεταξύ άλλων, ένα από τα δεκατρία σωζόμενα αντίγραφα της Ελληνικής Χάρτας του Ρήγα Φεραίου.

Ετοιμάστε λοιπόν βαλίτσες για Ζαγοροχώρια, μια πανέμορφη ορεινή περιοχή της Ελλάδας που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τις αντίστοιχες της Ευρώπης και σας εγγυάται μοναδικές εμπειρίες και αποδράσεις στην ελληνική φύση!

 

Συγκρίνετε τιμές για ξενοδοχεία στα Ζαγοροχώρια:


Expedia.com        ExodosTravel     Venere.com

Hotels.com           Agoda.com       Hotelsclick.com

Σχετικά Άρθρα


Κεφαλονιά

Για τους λάτρεις της φυσικής ομορφιάς δεν υπάρχει καλύτερος προορισμός διακοπών στο Ιόνιο Πέλαγος από την Κεφαλονιά, το...


Μαδρίτη: Αξιοθέατα εξαιρετικής ο...

Η Μαδρίτη είναι η πρωτεύουσα και η μεγαλύτερη πόλη της Ισπανίας με 3,228,359 πληθυσμό. Είναι η τρίτη πιο δημοφιλής πόλη...


Πεκίνο: Κέντρο Παγκόσμιας Σημασί...

Το 2008, το Πεκίνο φιλοξένησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες για πρώτη φορά στη μακρόχρονη ιστορία του. Σήμερα το Πεκίνο αποτελεί...


Γαλλία - Παρίσι

Το Παρίσι γνωστό και ως η Πόλη του φωτός από τότε που εφοδιάστηκαν οι κύριες λεωφόροι του με φανούς γκαζιού το 1828, είναι...