Κρυμμένες εκκλησίες σε σπήλαια της Κύπρου

BLOG / Κρυμμένες εκκλησίες σε σπήλαια της Κύπρου
Κρυμμένες εκκλησίες σε σπήλαια της Κύπρου

Αν και πολλοί από τους πιο εντυπωσιακούς ναούς στον κόσμο διαθέτουν ψηλά ταβάνια και πανύψηλα κωδωνοστάσια, μερικές φορές θα πρέπει κάποιος να πάει μέσα στη γη για να βρει τα πραγματικά στολίδια.

Υπάρχουν πολλά και ιδιαίτερα εκκλησάκια, τα οποία είναι χτισμένα μέσα σε βράχο ή σκαλισμένα σε αυτούς. Οι εκκλησίες και τα μοναστήρια σε σπήλαια υπάρχουν από την αρχή της εκκλησίας, συχνά ως ένας τρόπος για να αναζητήσει κάποιος την πνευματική συμπαράσταση σε κάποιο απομακρυσμένο και μοναχικό μέρος.

Θαυμάστε μερικά από τα πιο γραφικά εκκλησάκια, κάποια γνωστά και άλλα σχεδόν άγνωστα, που είναι κρυμμένα μέσα σε σπηλιές του νησιού μας.


 
Σπήλαιο Αγίων 318 Πατέρων - Αρχιμανδρίτα - Πάφος
Γι’ αυτό το σπήλαιο το πιο πιθανόν είναι να διαβάζετε για πρώτη φορά στη ζωή σας. Αν πάλι όχι σίγουρα θα κατάγεστε από την κοινότητα στην οποία βρίσκεται το σπήλαιο, ή παλιό ασκητήριο όπως το ονομάζουν κάποιοι των Αγίων 318 Πατέρων.

Το μικρό σπήλαιο, έχει σκαλιστεί μέσα στον μαλακό βράχο ο οποίος αποτελείται από κιμωλιούχες μάργες. Αρχικά ήταν τοιχογραφημένος με αγιογραφίες ενώ σήμερα σώζονται κάποια τμήματα τους και μας φανερώνουν το πόσο ωραίες ήταν. 
 
318-agioi-pateres-5.jpg
(*Φωτογραφία από Χρύσω Χριστοδούλου)
 

Μονή Αγίου Γεωργίου των Σπηλαίων - Ερήμη - Λεμεσός
Πρόκειται για το μοναστήρι που δημιουργήθηκε γύρω από μια μεγάλη σπηλιά, που οι ντόπιοι το ήξεραν ανέκαθεν ως «το σπήλαιο τ’ Αϊ Γιωρκού». Παλαιότερα οι κάτοικοι της Ερήμης διατηρούσαν εικονίσματα στο σπήλαιο και καντηλάκια.

Όταν κάποιοι θέλησαν να απομακρύνουν τα χώματα από το σπήλαιο, ώστε να έχουν πιο εύκολα πρόσβαση σε αυτό οι πιστοί, διαπίστωσαν ότι στο βάθος υπήρχε δάπεδο και κόγχη λαξευτή από ανθρώπινο χέρι, που μαρτυρούσε την ύπαρξη παλαιότερου ναού.
 
59685862_983548585182172_6165964168076722176_n.jpg
(*Φωτογραφία από Στυλιάνα Ασσιώτου)

Σπήλαιο Παναγίας Χρυσοσπηλιώτισσας - Τραχώνι - Λεμεσός
Πρόκειται για ένα κατανυκτικό σπήλαιο - εξωκλήσι στην κορυφή ενός χαμηλού ασβεστολιθικού υψώματος, το οποίο είναι αφιερωμένο στην Παναγία.

Η ταπεινότητα του χώρου αλλά και η έντονα θαυματουργή παρουσία της Παναγίας, μέσω της εικόνας Της, έχει καταστήσει το σπήλαιο Της σε τόπο προσκυνήματος για χιλιάδες πιστούς, των οποίων τα μικρά παιδιά αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας.
 
panagia-xrisospiliotissa_traxwni-3-(1).jpg
(*Φωτογραφία από Αντρέα Χατζηαντώνη)


Εκκλησία Παναγίας Χρυσοσπηλιώτισσας - Κάτω Δευτερά - Λευκωσία
Το θαυματουργό και σπάνιο αμφιπρόσωπο εικόνισμα της Παναγίας και η μεγαλύτερη πανήγυρης της Κύπρου προς τιμήν Της. Το ιστορικό σπήλαιο Της βρίσκεται σε μια όμορφη και κατάφυτη από ευκαλύπτους και αροδάφνες τοποθεσία.

Είναι λαξευμένο μέσα σε βράχο σε ύψος περίπου 50 μέτρων στις όχθες του Πεδιαίου ποταμού. Η πανοραμική θέα από το Σπήλαιο της γύρω περιοχής, είναι μοναδική και μαγεύει τους επισκέπτες.
 
P1019685.jpg


Σπήλαιο των Αγίων Σαράντα - Παραλίμνι - Αμμόχωστος
Πρόκειται για ένα εκκλησάκι στο οποίο μπορεί να φτάσει κανείς ακολουθώντας το χωμάτινο δρόμο ή ένα από τα μονοπάτια της φύσης. Πιο συγκεκριμένα βρίσκεται στην περιοχή του Φανού. Ο Φανός είναι ο πιο ψηλός λόφος της περιοχής.

Είναι κτισμένο μέσα σε µια τεράστια φυσική σπηλιά που γεννά αισθήματα πρωτόγονης μεγαλοπρέπειας. Το πέτρινο κουβούκλιο πάνω στους άγριους βράχους λειτουργεί σαν πυξίδα για τους προσκυνητές στο εκκλησάκι. Στην οροφή της σπηλιάς θα προσέξει κανείς τους σαράντα σταλακτίτες, οι οποίοι συσχετίζονται με τους Σαράντα Μάρτυρες. Έξω από το εκκλησάκι μπορείτε να απολαύσετε την υπεροχή θέα που απλώνεται μπροστά στα μάτια σας.
 


 agioi-saranta_protaras-2-(1).jpg
(*Φωτογραφία από Γιώργο Πετρίδη)

Σχετικά Άρθρα


Οι 5 καλύτερες παραλίες της Αμμο...

Όταν το θερμόμετρο ανεβαίνει όλοι μας ψάχνουμε την τέλεια παραλία για να περάσουμε την μέρα μαυρίζοντας, πλατσουρίζοντας...


Τα Σαββατοκύριακα πάμε Φεστιβάλ

Για εσάς που τα Σαββατοκύριακα σας είναι πολύ πολύτιμα και θέλετε να τα περάσετε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο...


2 Πανέμορφοι Κατασκηνωτικοί χώρο...

Όταν ακούς κατασκήνωση μήπως φαντάζεσαι μια καταπράσινη όαση χαμένη στο δάσος; Έναν απομονωμένο χώρο, μέσα στα δέντρα όπου...


5 Σημεία της Κύπρου Βγαλμένα από...

Εξερευνήσαμε και ανακαλύψαμε 5 σημεία της Κύπρου που εντυπωσιάζουν με την επιβλητική μορφή τους και σε συνδυασμό με το...