Λιμάνι Αμαθούντας

Αρχικά ήταν μικρή πολίχνη χτισμένη σε οχυρό λόφο δίπλα στη θάλασσα και περίπου τον 8ο αιώνα π.Χ. κτίστηκε το λιμάνι. Στα ελληνιστικά χρόνια το λιμάνι επεκτάθηκε και χτίστηκε δεύτερος εσωτερικός κλειστός λιμένας.

Στην πόλη λατρευόταν η Αφροδίτη, της οποίας υπήρχε και ναός. Στη Γεωμετρική Περίοδο στην Αμαθούντα, όπως και σε όλες τις αρχαίες Κυπριακές πόλεις, εγκαταστάθηκαν Ετεοκρήτες αλλά και Μυκηναίοι άποικοι. Αυτό έχει εξακριβωθεί από αγγεία της περιόδου που έχουν βρεθεί σε νεκροταφεία της αρχαίας Αμαθούντας. Στην πόλη τάφηκε ο Ονήσιλος μετά τον θάνατό του. 

Ήταν χωρισμένο σε δύο μέρη, το εξωτερικό και το εσωτερικό λιμάνι. Το εξωτερικό λιμάνι είχε έκταση περίπου 100 επί 180 μέτρα και ήταν οροθετημένο από αποβάθρες στα ανατολικά και ένα κυματοθραύστη στα νότια. Η πρόσβαση ήταν δυνατή από ένα άνοιγμα στην ανατολική αποβάθρα. Η ζωή του λιμανιού ήταν σύντομη αφού σύντομα χάθηκε στη λάσπη και η επιφάνεια της θάλασσας υποχώρησε.

Μέχρι τον 3ο αιώνα π.Χ. το λιμάνι χρησιμοποιείτο μόνο από ψαράδες και μέχρι τον 1ο αιώνα μ.Χ. το λιμάνι είχε εντελώς ξηραθεί. Σήμερα βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, είναι όμως εύκολα διακριτό.

Το εσωτερικό λιμάνι βρισκόταν πίσω από το εξωτερικό  λιμάνι και εκεί οι ναυτικοί αγκυροβολούσαν τα πλοία τους προκειμένου να προστατευτούν από την κακοκαιρία. Εγκαταλείφτηκε σε σύντομο χρονικό διάστημα εξαιτίας της λάσπης του εξωτερικού λιμανιού.

Διεύθυνση: Αμαθούντα, Λεμεσός


 

Σχετικά Άρθρα


Μουσείο Υφαντών Φύτη

Η Φύτη είναι το κυριότερο κέντρο υφαντικής της επαρχίας Πάφου και ένα από τα σημαντικότερα της Κύπρου.


Φικάρδου – Τοπικό Αγροτικό Μουσε...

Το χωριό έχει ανακηρυχθεί "αρχαίο μνημείο" με σκοπό να διατηρηθεί η λαϊκή αρχιτεκτονική των σπιτιών και τα αξιόλογα έργα...


Παραλία Κάππαρης

Είναι η πιο μακρινή από τις παραλίες της ελεύθερης Αμμοχώστου, έχει βασικές ανέσεις και είναι πολύ δημοφιλής στους...


Δημοτική Παραλία

Μαγική θέα με πολλούς φοίνικες που κάνει πολλούς να την για οικογενειακές βόλτες ή για βόλτες με το ποδήλατο.