Μουσείο Γλυπτικής Κώστα Αργυρού - Μαζωτός

ΕΚΔΡΟΜΕΣ / ΜΟΥΣΕΙΑ / ΠΕΡΙΟΧΗ ΛΑΡΝΑΚΑΣ / Μουσείο Γλυπτικής Κώστα Αργυρού - Μαζωτός

Ένας γνήσιος καλλιτέχνης, ο Κώστας Αργυρού, έκλεισε τον κύκλο της ζωής του τον Οκτώβρη του 2001 σε ηλικία 84 χρόνων, αφήνοντας πίσω του μια εντυπωσιακή συλλογή έργων τέχνης.

Τα έργα του δεν μαρτυρούν μόνο το εξαιρετικό του ταλέντο, αλλά και την αδιάκοπη αναζήτηση του ανθρώπου, για πραγματική ολοκλήρωση. Αν και ο Αργυρού άργησε πολύ να καταλάβει και ν΄ ανακαλύψει την καλλιτεχνική δημιουργία που κρυβόταν μέσα του, αφιέρωσε αποκλειστικά τα τελευταία τριάντα δύο χρόνια της ζωής του, στο έργο του.

Ο γλύπτης έπαιρνε την έμπνευσή του από τον κόσμο γύρω του, σμιλεύοντας τον αγροτικό κόσμο της Κύπρου στην καθημερινή του ζωή μ΄ ένα απλοϊκό , αλλά και συναρπαστικό τρόπο. Το στυλ του ήταν σοβαρό, κάποτε σχεδόν μνημειακό σε διαστάσεις.

Καθώς προχωρούσε στη δουλειά του, η σμίλη του άρχισε να αγγίζει θέματα από την θρησκευτική και εθνική παράδοση του τόπου του, με αρχάγγελους και μορφές ηρώων να γεμίζουν το σπίτι του, που είχε μετατραπεί σε εργαστήρι.

Η πριμιτίφ τέχνη του ανάγει την καθημερινότητα σε έργο, μεγαλειώδες, αγνό και αληθινό. Ο Κώστας Αργυρού φτιάχνει τέχνη ισορροπημένη. Τέχνη που μας επιστρέφει πίσω στο χρόνο. Σε ρυθμούς όπου ο κόσμος δεν κινείται ασθματικά, κι όλος αυτός ο «πολιτισμός» ο τεχνικός, δεν είναι μολυσμένος.

Στη προσπάθεια του ν΄ αφήσει αμόλυντα τα έργα του μαζί και την ίδια του την ζωή φτιάχνει ένα χώρο – Μουσείο στη γενέτειρά του, στο χωριό Μαζωτός, όπου και στεγάζονται μέχρι σήμερα.

Το Μουσείο παίρνει το όνομα του Ιδρυτή, ως Μουσείο Τέχνης Κώστα Αργυρού. Γίνονται προσπάθειες έτσι ώστε να μετουσιωθεί σταδιακά σε καλλιτεχνικό πυρήνα, κέντρο διάδοσης της τέχνης, προβολής νέων καλλιτεχνών, οργάνωσης εκθέσεων, συνεδριών, «χάπενινγκ»….

Ο γλύπτης εμπνεόταν από την καθημερινότητα της αγροτικής ζωής και την αποθανάτιζε στα γλυπτά του με ένα σοβαρό, απλοϊκό και μνημειακό τρόπο. Καθώς προχωρούσε στη δουλειά του, η σμίλη του άρχισε να αγγίζει θέματα από την θρησκευτική και εθνική παράδοση του τόπου μας, με αρχάγγελους και μορφές ηρώων.


Διεύθυνση: Χωριό Μαζωτός
Τηλέφωνο: 24991633

Σχετικά Άρθρα


Ακαδημιάς

Ο εκδρομικός χώρος της Ακαδημίας βρίσκεται στην περιοχή Αγλαντζιάς μόλις 6km από το κέντρο της Λευκωσίας.


Παραλία Άμμος του Καμπούρη

Η παραλία Άμμος του Καμπούρη βρίσκεται σε έναν ορμίσκο ανάμεσα στην παραλία Γλυκό Νερό και στην παραλία Κέρμια.


Σταυρός του Αγιασμάτη – Παναγία ...

Αυτή η διαδρομή είναι στο σύνολό της ένα φυσικό μονοπάτι και λειτουργεί έτσι από το 1995.


Σαράντα Κολώνες

Το κάστρο «Σαράντα Κολώνες» απόμεινάρι της εποχής των Λουζινιανών, όπως και το σήμα κατατεθέν της Πάφου, βρίσκεται στο...