Μουσείο Παραδοσιακής Τέχνης - Άρσος

ΕΚΔΡΟΜΕΣ / ΜΟΥΣΕΙΑ / ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΡΟΟΔΟΥΣ / Μουσείο Παραδοσιακής Τέχνης - Άρσος

Για όσους επισκεφθούν το αξιόλογο χωριό Άρσος στην επαρχία Λεμεσού καλά θα κάνουν να περάσουν και από το Μουσείο Λαικής Τέχνης του χωριού. 

Το μουσείο παρουσιάζει πολύ ενδιαφέρον με εκθέματα από τον τρόπο ζωής των προγόνων μας. Κτίσμα  του 19ου αιώνα αποτελεί ένα αρχαίο μνημείο και σε αυτό εκτείθενται εργαλεία, έπιπλα, σκεύη παλαιοτέρων εποχών που έχουν σχέση με την αμπελοκαλλιέργεια και άλλες ενασχολήσεις των κατοίκων της περιοχής.

Το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης ιδρύθηκε το 1997 από το Κοινοτικό Συμβούλιο Άρσους και το Σύνδεσμο Ανάπτυξης Κοινότητας Άρσους. Το Μουσείο στεγάζεται σε μια αναπαλαιωμένη οικία του 18ου αιώνα, η οποία αποτελεί  Αρχαίο Μνημείο Πίνακα Β΄ και οι εργασίες αναπαλαίωσης της πραγματοποιήθηκαν υπό την εποπτεία του Τμήματος Αρχαιοτήτων.

Με στόχο τη διατήρηση των ηθών και εθίμων της κοινότητας Άρσους, καθώς και της πλούσιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς των Κρασοχωριών, δημιουργήθηκε το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης, που στην πραγματικότητα είναι ένα παραδοσιακό σπίτι της περιοχής με όλο τον οικιακό και άλλο εξοπλισμό.

Στο μπροστινό μέρος του σπιτιού υπάρχει ψηλός πετρόκτιστος τοίχος με το ξωπόρτι που οδηγεί τον επισκέπτη στη λιθόκτιστη αυλή και το υπόστεγο όπου εκτίθενται πολλά εργαλεία και υλικά που έχουν σχέση με το αμπέλι και το κρασί όπως καζάνι για τη ζιβανία, αλέτρι, κοφίνια, δαπάνη και πολλά άλλα που η χρήση τους έχει σταματήσει στις μέρες μας.

Προχωρώντας ο επισκέπτης μπαίνει στο Παλάτι, το οποίο ήταν ο κυριότερος λόγος πολλαπλής χρήσης για την οικογένεια. Ήταν και κουζίνα και τραπεζαρία και καθιστικό. Εδώ υπάρχουν τραπέζι με «τόνενες» καρέκλες, τσιμινιά (τζάκι), φουκού (ψησταριά), «νισκιά» (σημείο όπου έψηναν το φαγητό τους), σκάφες, χαρτζιά (χάλκινα οικιακά σκεύη), πιατοθήκη, αρμαρόλα (ντουλάπι), μονοβούππες (πινακωτή) και άλλα.

Στη συνέχεια είναι το σώσπιτο  (κελάρι) όπου διατηρείται ο παραδοσιακός Ληνός, με τα πιθάρια, το πιεστήριο και τα άλλα παραδοσιακά εργαλεία οινοποιίας. Από τη λιθόστρωτη αυλή, μια πέτρινη σκάλα οδηγεί τον επισκέπτη στα δυο δωμάτια του ανωγείου. Στο μεγάλο δωμάτιο βρίσκονται το παραδοσιακό κρεβάτι (καρκόλα), το ερμάρι μέσα στο οποίο φυλάσσονται  παραδοσιακές σκάλες, ο παλιός βενετσιάνικος καθρέφτης, ο καναπές, η κονσόλα, η κούνια για τα βρέφη, η βούφα με το δουλάππι και την ανέμη και το σκαλιστό μπαούλο. Στο εσωτερικό δωμάτιο υπάρχει μια μόνιμη έκθεση από παλιές φωτογραφίες από εκδηλώσεις, γάμους, αγώνες του Έθνους  και από πολλές άλλες δραστηριότητες.

O χώρος του Μουσείου είναι ιδανικός για να φιλοξενεί διάφορες εκθέσεις, όπως ζωγραφική, φωτογραφία και άλλες. 

Σημείωση: Για διευθέτηση επισκέψεων επικοινωνήστε τηλεφωνικώς.

Διεύθυνση: Χωριό Άρσος, Επαρχία Λεμεσού, Λεμεσό 40 χιλιόμετρα από Λεμεσό, 45 χιλιόμετρα από Πάφο.
Τηλέφωνα: 25943223

Σχετικά Άρθρα


Ιερά Μονή Σταυροβουνίου

Σε μια πανοραμική βουνοκορφή της Κύπρου, σαν μια γιγάντια αετοφωλιά, βαλμένη από το χέρι του Θεού, αιώνες τώρα στην κορυφή...


Ποταμός Λιοπετρίου

Ο ποταμός βρίσκεται στη νοτιοανατολική ακτή της επαρχίας Αμμοχώστου. Είναι ουσιαστικά σαν ένα «φιόρδ».


Παραλία Ακτή Κυβερνήτη

Η Ακτή του Κυβερνήτη, ή αλλιώς το Governor’s Beach, δεν πηγάζει από κάπου ιστορικά.


Παραλία Κισσόνεργα

Η παραλία Κισσόνεργα βρίσκεται στην επαρχία Πάφου, στο χωριό Κισσόνεργα και είναι μια από τις πιο όμορφες και εντυπωσιακές...