Μονοπάτι Μελέτης της Φύσης - Γερμασόγεια

ΕΚΔΡΟΜΕΣ / ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ / ΠΕΡΙΟΧΗ ΛΕΜΕΣΟΥ / Μονοπάτι Μελέτης της Φύσης - Γερμασόγεια
Η διαδρομή θα σε πάει γύρω από μια μικρή λωρίδα γης που εκτείνεται μέσα στον υδατοφράκτη.

Ο υδατοφράκτης έχει εμπλουτιστεί με διάφορα είδη ψαριών και μπορείς να πας για ψάρεμα εφόσον εξασφαλίσεις την ειδική άδεια, η οποία εκδίδεται από τον Τομέα Αλιείας.

Νότια του υδατοφράκτη υπάρχει ένα σύντομο μονοπάτι 150 μέτρα, όπου θα απολαύσεις και θα μελετήσεις το ενδημικό φυτό Βosea cypria.

To εν λόγω φυτό είναι γνωστό στους ντόπιους ως Ζουλατζιά , ζουλάτζιν.

Είναι ένας θάμνος που φυτρώνει σε βραχώδη ασβεστολιθικά πετρώματα στον Ακάμα, στο Πενταδάκτυλο, στο Ριζοκάρπασο και αλλού.

Ανθίζει τον Απρίλιο και διατηρεί το άνθος του μέχρι τον Ιούλιο. 

Ο υδατοφράκτης της Γερμασόγειας, ακόμα, θα αποτελέσει ενδιαφέρον θέαμα κατά την βόλτα σου στο μονοπάτι. Είναι κατασκευασμένος στα βόρεια όρια του Δήμου Γερμασόγειας σε απόσταση 4ΚΜ περίπου από την παραλιακή περιοχή πάνω στον ποταμό Άμαθο.

Κατασκευάσθηκε το 1968 σε γη που ανήκει στο Δήμο Γερμασόγειας, και στις Κοινότητες Ακρούντας και Φοινικαρίων με σκοπό την υποστήριξη της γεωργικής δραστηριότητας και των συστημάτων υδροδότησης  της ευρύτερης περιοχής.

Το φράγμα είναι χωμάτινου τύπου και έχει ύψος 49 μέτρα.

Η λεκάνη αποταμίευσης νερού έχει έκταση 110 εκταρίων με δυνατότητα αποθήκευσης 13.5 εκ. Κυβικών μέτρων νερού.

Η πολύχρονη παρουσία του νερού στη λεκάνη του υδατοφράκτη δημιούργησε ένα νέο περιβάλλον, αλλά και έδωσε την ευκαιρία δημιουργίας δραστηριοτήτων που στηρίζονται στο νερό μετατρέποντας αυτό το τεχνητό έργο σε ένα από τους σημαντικούς περιβαλλοντικούς  πνεύμονες της ευρύτερης περιοχής, αλλά  χώρο υγιούς απασχόλησης και αθλητικών δραστηριοτήτων.

Χάρη στην παρουσία του νερού:

Στην περίμετρο του υδατοφράκτη δημιουργήθηκε ένα υδρόβιο περιβάλλον με πλούσια χλωρίδα  που σου δίνει την ευκαιρία και ιδιαίτερα την περίοδο του χειμώνα και της Άνοιξης να απολαύσειες τον περίπατό σου.

Ο υδατοφράκτης αποτελεί την προσωρινή κατοικία πολλών υδρόβιων πουλιών τα οποία το χειμώνα ταξιδεύουν από την παγωμένη Ευρώπη προς τον ζεστό νότο.

Ευδοκιμεί  ένας μεγάλος αριθμός ψαριών, δίνοντας την ευκαιρία στους φίλους του ψαρέματος να ασχοληθούν με το αγαπημένο τους σπορ.

Δημιουργήθηκαν οι συνθήκες για την ανάπτυξη του αθλήματος του κανό, αφού σε αυτόν προπονούνται σχεδόν όλα τα αντίστοιχα τμήματα των Ναυτικών Ομίλων της Κύπρου, γίνονται οι Παγκύπριοι και Διεθνείς Αγώνες.

Επιπρόσθετα στον επισκέπτη δίνεται η ευκαιρία να επισκεφθεί κατάλοιπα Μεσαιωνικών Νερόμυλων, της  αρχαίας εκκλησίας του Αγίου Λουκά που βρίσκονται στο βόρειο τμήμα της λεκάνης του υδατοφράκτη και να απολαύσει τον καφέ του και την ηρεμία του στο μικρό παραδοσιακό χωριό των Φοινικαρίων που βρίσκεται στο βορειοανατολικό τμήμα του Υδατοφράκτη  στο χωριό της Ακρούντας  που βρίσκεται στο βορειοδυτικό τμήμα του Υδατοφράκτη με τα φημισμένα του πορτοκάλια και μανταρίνια.

Το μονοπάτι θεωρείται εύκολο, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα μορφολογίας εδάφους και ήπιες υψομετρικές διαφοροποιήσεις. 

Προσφέρει απόλαυση στις αισθήσεις ειδικά την άνοιξη όπου συνδυάζονται οι εικόνες, οι ήχοι και οι μυρωδιές της φύσης με έναν τρόπο μοναδικό.

Σημείο Εκκίνησης : Δρόμος Φοινικαριάς - Πραστιού, δίπλα στην ανατολική πλευρά του υδατοφράκτη της Γερμασόγειας.

Τέρμα: Υδατοφράκτης Γερμασόγειας

Εκτιμώμενη Διάρκεια: 30 λεπτά

Μήκος Διαδρομής: 1,3 χιλιόμετρα

Σχετικά Άρθρα


Παραλία Φοινικούδων

Το υποκοριστικό «Φοινικούδες» σημαίνει μικρές φοινικιές (που τώρα πια μεγάλωσαν κι έγιναν δέντρα) που φυτεύτηκαν το 1922. ...


Τέμενος Χαλά Σουλτάν

Αποτελεί τον σημαντικότερο τόπο προσκυνήματος για τους μουσουλμάνους της Κύπρου. Με αλλα λόγια είναι ένα από τα ιερότερα...


Παραλία Λαουρού

Με χρυσή άμμο και ένα σορό χρωματιστές ομπρέλλες σε συνδυασμό με το μπλε του ουρανού, δημιουργείται ένα αποτέλεσμα μαγικά...


Βυζαντινές Εκκλησίες στην Παλία ...

Ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει τον Καθεδρικός Ναό του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου, που είναι χτισμένος δίπλα στην...