Μονοπάτι της Φύσης Κυπαρισσιά – Φράγμα Γερμασόγειας

ΕΚΔΡΟΜΕΣ / ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ / ΠΕΡΙΟΧΗ ΛΕΜΕΣΟΥ / Μονοπάτι της Φύσης Κυπαρισσιά – Φράγμα Γερμασόγειας

Το μονοπάτι ξεκινά από το δάσος, περνά κατά μήκος του ποταμού Κυπαρισσιάς καθώς και διαμέσου συστάδων με άγρια κυπαρίσσια και καταλήγει στο φράγμα Γερμασόγειας. 

Μπορείς να απολαύσεις την όμορφη θέα που προσφέρει το μονοπάτι του υδατοφράκτη Γερμασόγειας και της πόλης της Λεμεσού. 

Συνδέεται με το μονοπάτι του Υδατοφράκτη Γερμασόγειας. Υπάρχουν δύο επιλογές διαδρομής από τις οποίες μπορείς να διαλέξεις: η μια είναι κυκλική με μήκος 3,7km ενώ η δεύτερη είναι γραμμική με μήκος 11km και καταλήγει στον φράκτη Γερμασόγειας.

Το φράγμα της Γερμασόγειας, αποτελεί ενδιαφέρον θέαμα κατά την διαδρομή σου. Είναι κατασκευασμένο στα βόρεια όρια του Δήμου Γερμασόγειας σε απόσταση 4ΚΜ περίπου από την παραλιακή περιοχή πάνω στον ποταμό Άμαθο.

Κατασκευάσθηκε το 1968 σε γη που ανήκει στο Δήμο Γερμασόγειας, και στις Κοινότητες Ακρούντας και Φοινικαρίων με σκοπό την υποστήριξη της γεωργικής δραστηριότητας και των συστημάτων υδροδότησης  της ευρύτερης περιοχής.

Το φράγμα είναι χωμάτινου τύπου και έχει ύψος 49 μέτρα.

Η λεκάνη αποταμίευσης νερού έχει έκταση 110 εκταρίων με δυνατότητα αποθήκευσης 13.5 εκ. Κυβικών μέτρων νερού.

Η πολύχρονη παρουσία του νερού στη λεκάνη του υδατοφράκτη δημιούργησε ένα νέο περιβάλλον, αλλά και έδωσε την ευκαιρία δημιουργίας δραστηριοτήτων που στηρίζονται στο νερό μετατρέποντας αυτό το τεχνητό έργο σε ένα από τους σημαντικούς περιβαλλοντικούς  πνεύμονες της ευρύτερης περιοχής, αλλά  χώρο υγιούς απασχόλησης και αθλητικών δραστηριοτήτων.

Χάρις στην παρουσία του νερού:

Στην περίμετρο του υδατοφράκτη δημιουργήθηκε ένα υδρόβιο περιβάλλον με πλούσια χλωρίδα που σου δίνει την ευκαιρία και ιδιαίτερα την περίοδο του χειμώνα και της Άνοιξης να απολαύσεις τον περίπατό σου.

Ο υδατοφράκτης αποτελεί την προσωρινή κατοικία πολλών υδρόβιων πουλιών τα οποία το χειμώνα ταξιδεύουν από την παγωμένη Ευρώπη προς τον ζεστό νότο.

Ευδοκιμεί  ένας μεγάλος αριθμός ψαριών, δίνοντας την ευκαιρία στους φίλους του ψαρέματος να ασχοληθούν με το αγαπημένο τους σπορ.

Δημιουργήθηκαν οι συνθήκες για την ανάπτυξη του αθλήματος του κανό, αφού σε αυτόν προπονούνται σχεδόν όλα τα αντίστοιχα τμήματα των Ναυτικών Ομίλων της Κύπρου, γίνονται οι Παγκύπριοι και Διεθνείς Αγώνες.

Επιπρόσθετα στον επισκέπτη δίνεται η ευκαιρία να επισκεφθεί κατάλοιπα Μεσαιωνικών Νερόμυλων, της  αρχαίας εκκλησίας του Αγίου Λουκά που βρίσκονται στο βόρειο τμήμα της λεκάνης του υδατοφράκτη και να απολαύσει τον καφέ του και την ηρεμία του στο μικρό παραδοσιακό χωριό των Φοινικαρίων που βρίσκεται στο βορειοανατολικό τμήμα του Υδατοφράκτη  στο χωριό της Ακρούντας  που βρίσκεται στο βορειοδυτικό τμήμα του Υδατοφράκτη με τα φημισμένα του πορτοκάλια και μανταρίνια.

ΑΦΕΤΗΡIΑ: Περίπου 3km από τον κύριο δρόμο Παρεκκλησιάς

Τερματίζει στον υδατοφράκτη Γερμασόγειας.

ΜHΚΟΣ: Δύο διαδρομές
• Η πρώτη είναι κυκλική με μήκος 3,7km.
• Η δεύτερη καταλήγει στον υδατοφράκτη της Γερμασόγειας με συνολικό μήκος 11km.

ΧΡOΝΟΣ:
Πρώτη διαδρομή 1,5 ώρα.

Δεύτερη διαδρομή 3 - 3,5 ώρες.

ΒΑΘΜOΣ ΔΥΣΚΟΛIΑΣ:
Πρώτη διαδρομή: 2
Πολύ κατηφορική διαδρομή στην αρχή.

Δεύτερη διαδρομή: 3
Πολύ κατηφορική διαδρομή στην αρχή.


Ένα πραγματικά όμορφο και ήρεμο περιβάλλον με ένα σορό κυπαρίσσια να σε περικυκλώνουν νιώθοντας πως βρίσκεσαι σε σκηνικό ταινίας. Αν αναζητάς την ηρεμία και την γαλήνη που σου λείπει μέσα στη μέρα και σου αρέσει το περπάτημα στη φύση αυτό το μέρος είναι ιδανικό για εσένα.

Μορφή: Γραμμικό.

Διεύθυνση: Περιοχή Φράκτη Γερμασόγειας, Λεμεσός

Σχετικά Άρθρα


Εθνικό Δασικό Πάρκο

Είναι ο ιδανικός τόπος για χαλάρωση και ηρεμία απολαμβάνοντας την ομορφιά της φύσης. Ο ορισμός του παράδεισου!


Μουσείο Αστυνομίας

H επίσκεψη στο Μουσείο Αστυνομίας Κύπρου αποτελεί σίγουρα μια πραγματικά ξεχωριστή εμπειρία


Παραλία Γιαννάδες

Η παραλία Γιαννάδες ή Γιαναθές αποτελεί μια αμμώδη παραλία και βρίσκεται στη Βορόκλινη της επαρχίας Λάρνακας και...


Παραλία Αρμονία

Το όνομά της, «Αρμονία» εξηγεί απόλυτα την διάθεση που έχει η συγκεκριμένη παραλία και την αίσθηση που σου αφήνει.