Μονοπάτι Δασοβοτανικού Κήπου

ΕΚΔΡΟΜΕΣ / ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ / ΠΕΡΙΟΧΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ / Μονοπάτι Δασοβοτανικού Κήπου

Ο Δασοβοτανικός κήπος Αθαλάσσας, σε περίπτωση που δεν γνωρίζεις, σχεδιάστηκε και εγκαταστάθηκε από τον κλάδο Ερευνών του τμήματος Δασών.

Τόσο ο σχεδιασμός, τόσο και η εγκατάσταση έγιναν σε δύο φάσεις και σε δύο διαφορετικούς χώρους που διαχωρίζονται με δρόμο. Οι δύο φάσεις ονομάστηκαν Δασοβοτανικός κήπος Α' και Δασοβοτανικός κήπος Β', αντίστοιχα.

Ο Δασοβοτανικός κήπος Α' εγκαταστάθηκε το 1964-1970 και φυτεύτηκαν γύρω στα 100 φυτά όπου αντιπροσωπεύουν 173 διαφορεετικά είδη.

Ο Δασοβοτανικός κήπος Β' αποτελεί επέκταση του Α' και τα φυτά του είναι εγκαταστημένα σε σειρές και περιλαμβάνουν 600 φυτά που αντιπροσωπεύουν 290 διαφορετικά είδη και υποείδη που ανήκουν σε 167 γένη και 79 οικογένειες. 

Ο Δασοβοτανικός Κήπος ιδρύθηκε το 1963-1964 με έκταση 3 εκτάρια, στον οποίο είναι φυτεμένα γύρω στα 200 είδη δένδρων και θάμνων, ενώ το 1967 ιδρύθηκε η Τράπεζα Κλώνων Πεύκης με έκταση 7 εκτάρια και περίπου 1000 πεύκα, και το 1975 ο Σποροπαραγωγικός Κήπος με έκταση 7 εκτάρια και περίπου 3000 σπόρους τραχείας πεύκης.

Άλλα δασικά πειράματα του Κλάδου Δασικών Ερευνών είναι ο Ευκαλυπτώνας με έκταση 15 εκτάρια και 75 είδη ευκαλύπτου και τα Υβρίδια Πεύκης με έκταση 2,5 εκτάρια.

Από το 1974, περίπου 40 εκτάρια του Κύριου Κρατικού Δάσους Αθαλάσσας μπήκαν εντός της νεκρής ζώνης.

Το 1985, σε μια προσπάθεια διάσωσης του δάσους από διάφορες παρεμβάσεις, 357 περίπου εκτάρια ανακηρύχθηκαν σε «Εθνικό Δασικό Πάρκο Αθαλάσσας».

Μέρος του Κύριου Κρατικού Δάσους Αθαλάσσας, εκτός από τις προαναφερόμενες χρήσεις, καλύπτεται από το Νέο Γενικό Νοσοκομείο και από την Πανεπιστημιούπολη.

Μάθε ότι το Πάρκο της Αθαλάσσας είναι ο μεγαλύτερος και σημαντικότερος χώρος πρασίνου της Λευκωσίας και δρά ενάντια στη ρύπανση και τη χειροτέρευση του φυσικού περιβάλλοντος.

Εκτός από τον πρωταρχικό του ρόλο ως χώρου ως πνεύμονα πρασίνου, σου προσφέρει και άλλες λειτουργίες όπως η αναψυχή, η αισθητική, η άθληση, η περιβαλλοντική εκπαίδευση, οικολογικός αγροτουρισμός, επιμόρφωση κλπ. Το τοπίο, ακόμη και κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, θα σε εντυπωσιάσει, με ένα απέραντο πέπλο πρασίνου.

Εκτός από την κύρια λειτουργία του, η οποία είναι η δασική και καλλιεργητική έρευνα, το πάρκο μπορείς να το χρησιμοποιήσεις επίσης ως εκδρομικό χώρο, χώρο ψαρέματος, για μελισσοκομία, μάζεμα φυτών, καυσόξυλων και σαλιγκαριών, παρακολούθηση πουλιών, ποδηλασία, ως μονοπάτι της φύσης με πάνω από 20 Χμ. μονοπατιών, χώρος αθλοπαιδιών με γήπεδα ποδοσφαίρου, πετόσφαιρας και καλαθόσφαιρας και στρατιωτικών ασκήσεων.

Εντούτοις, αν είσαι φίλος του κυνηγιού, καλό ε΄ναι να γνωρίζεις από πριν ότι απαγορεύεται αυστηρά. Συμβάλλει σημαντικά στην ανάπτυξη του πάρκου η καθιερωμένη δεντροφύτευση από σχολεία και οργανωμένα σύνολα κατά τη Γιορτή του Δέντρου.

Ετοίμασε διάθεση και κάνε την εξόρμησή σου τώρα!

Αφετηρία: Το μονοπάτι αποτελεί τμήμα του Εθνικού Δασικού Πάρκου Αθαλάσσας και βρίσκεται Νοτιοανατολικά του δασικού φυτωρίου.

Μήκος Μονοπατιού: Καταλαμβάνει μια σχεδόν επίπεδη έκταση 4,5   εκταρίων περίπου.

Ωράριο:  Μπορείς να επισκεφτείς το μονοπάτι από τις 07:30 μέχρι τις 14:30, Δευτέρα με Παρασκευή.

Σχετικά Άρθρα


Σημεία Βυζαντινής Τέχνης -1

Οι πρώτοι Χριστιανικοί αιώνες και η τέχνη τους έφτασαν σε μας μέσα από τα ψηφιδωτά τριών εκκλησιών.


Βουνί Παναγιάς - Αμπελίτης Β Δια...

Η διαδρομή αυτή κινείται στην ανατολική Πάφο σε μια ορεινή περιοχή με σχετικά ψηλές οροσειρές. Οι απότομες κλίσεις της...


Η τιμητική Προσκύνηση του Τιμίου...

Η εκκλησία του Τιμίου Σταυρού στην Τόχνη είναι η μοναδική που χτίστηκε πάνω σε γεφύρι, η ομώνυμη εκκλησία του Πελενδρίου...


Ιερός Ναός Φανερωμένης

Χτισμένη το 1872 μέσα στα παλιά τείχη της πόλης και αφιερωμένη στην Παναγία, ήταν η μεγαλύτερη εκκλησία της Λευκωσίας.