Μονοπάτι Εκδρομικός Χώρος Ν. Δ. Εισόδου – Πάρκο των Εθνών

ΕΚΔΡΟΜΕΣ / ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ / ΠΕΡΙΟΧΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ / Μονοπάτι Εκδρομικός Χώρος Ν. Δ. Εισόδου – Πάρκο των Εθνών

Τον χώρο αυτό θα ον βρεις στη Νοτιοδυτική πλευρά του Εθνικού Δασικού Πάρκου και συνορεύει με τα Λατσιά. Η έκταση του ευρύτερου χώρου ανέρχεται σε 10 εκτάρια περίπου. Εκεί μπορείς να φέρεις μαζί σου και να απολαύσεις έτοιμο γεύμα.

Ο εκδρομικός χώρος έχει δυναμικότητα 400 περίπου ατόμων με δυνατότητα αύξησης στα 1000 άτομα. Εκεί θα βρεις ακόμα περίπτερο, τραπέζια, τουαλέτες, βρύσες και στεγασμένα τραπέζια. Συνάμα, περιλαμβάνει αθλοπαιδιές με γήπεδα πετόσφαιρας και καλαθόσφαιρας με τρία καλάθια, μονοπάτια, χώρους στάθμευσης και παγκάκια.

Επίσης, θα δεις έναν πανέμορφο και παιχνιδιάρικο λαβύρινθο με δαιδαλώδεις διαδρόμους και κατάλληλα φρακτικά φυτά για χρήση από παιδιά, μεγάλη παιδική χαρά και διευκολύνσεις για ανάπηρους.

Η Αθαλάσσα μπορεί να χαρακτηριστεί ως ο «πράσινος πνεύμονας» μιας ραγδαία αναπτυσσόμενης πόλης με ελάχιστους χώρους πρασίνου, της Λευκωσίας.

Η περιοχή της Αθαλάσσας βρίσκεται νοτιοανατολικά της Λευκωσίας, σε απόσταση περίπου 5 χιλιομέτρων από αυτή και περιβάλλεται από την Αγλαντζιά στα βόρεια και τα ανατολικά, το Στρόβολο στα δυτικά, και το Γέρι και τα Λατσιά στα νότια.

Σε περίπτωση που αναρωτιέσαι, πιθανολογείται πως το όνομά της το πήρε από το γεγονός ότι στα πρόσφατα γεωλογικά χρόνια βρισκόταν, όπως και η υπόλοιπη Μεσαορία, κάτω από τη θάλασσα, γι' αυτό και τα κογχύλια που συναντά κάποιος στην περιοχή είναι άφθονα.

Σε μεσαιωνικούς χάρτες, αναφέρεται ένας οικισμός (περιοχή κυβερνητικής έπαυλης και Αγίου Γεωργίου) με τα ονόματα Ailasa, Ailaza ή Atalassa, δικαιολογώντας τα ερείπια του μεσαιωνικού κάστρου και γυναικείου μοναστηριού La Cava στο μικρό Άρωνα, που κτίστηκε από το Βασιλιά Ιάκωβο Α'.

Είναι πολύ πιθανόν τα πρώτα σπίτια που είδε ο Giovanni Mariti το 1767 να βρίσκονταν στην περιοχή της Κτηνοτροφικής Έπαυλης.

Το ανάγλυφο της περιοχής είναι σχετικά ομαλό (130-190 μέτρα), με εξαίρεση τους δύο τραπεζοειδείς Άρωνες, το μικρό Άρωνα και το μεγάλο Άρωνα (λόφος του Λιονταριού), ενώ την περιοχή διαρρέει ο χείμαρρος Βαθύς με τους δύο παραπόταμούς του.

Υπάρχουν δύο φράγματα στην Αθαλάσσα, το μικρό φράγμα του Αγίου Γεωργίου και ο φράκτης Αθαλάσσας. Ο φράκτης της Αθαλάσσας κτίστηκε το 1962 στην ένωση των χειμάρρων Βαθύς και Καλόγερος, για αρδευτικούς σκοπούς.

Είναι χωμάτινος, με ύψος 18 μέτρα, μήκος 447 μέτρα, επιφάνεια 230.000 τετρ. μέτρα, χωρητικότητα 791.000 κυβικά μέτρα και όγκο 103.000 κυβικά μέτρα.

Γεωλογικά, η Αθαλάσσα αποτελεί μέρος της ιζηματογενούς ακολουθίας του Τροόδους και, λιθολογικά, αποτελείται από τρεις (3) μείζονες γεωλογικούς σχηματισμούς, οι οποίοι σχηματίστηκαν κατά την Καινοζωική Εποχή.

Ο επικρατέστερος σχηματισμός της περιοχής είναι ο Σχηματισμός Αθαλάσσας (ασβεστολιθικοί ψαμμίτες, ψαμμίτες, αμμώδεις μάργες και κροκαλοπαγή πετρώματα), ο οποίος έχει πάρει το όνομά του λόγω της μεγαλύτερης συμπαγούς έκτασής του στην περιοχή της Αθαλάσσας, ενώ υπάρχουν μικρές περιοχές που ανήκουν στο Σχηματισμό Λευκωσίας (ασβεστολιθικοί ψαμμίτες, ψαμμίτες, ιλύς, αμμοχάλικες, αμμώδεις μάργες, μάργες, ασβεστόλιθοι και κροκαλοπαγή πετρώματα), καθώς και μια μικρή έκταση του Σχηματισμού Αλλούβιου-Κολλούβιου (άμμοι, ιλύς, χαλίκια και αμμοχάλικες).

Στο Πάρκο Αθαλάσσας, ένα αριστούργημα μακροχρόνιων δασωτικών και καλλιεργητικών προσπαθειών, θα συναντήσεις πάνω από 300 δεντρώδη, θαμνώδη και ποώδη φυτικά είδη (κυρίως ξενικά, ενώ υπάρχουν και 10 ενδημικά ποώδη και θαμνώδη είδη, καθώς και 11 σπάνια), ενώ εξίσου θαυμασμό προκαλεί η πανίδα του Πάρκου, με 173 είδη πουλιών, 27 είδη πεταλούδων, 7 είδη θηλαστικών, 6 είδη ερπετών και ένα αμφίβιο.

Σημείωσε επίσης, πως η μόνη φυσική φυτοκοινωνία είναι αυτή στην περιοχή του φράκτη, με υγρόφιλη βλάστηση.

Η μεγάλη ποικιλία από υδρόβια κυρίως μεταναστευτικά πουλιά, από τα οποία μερικά διαχειμάζουν, ενώ τα περισσότερα σταθμεύουν εδώ κατά τις μεγάλες μεταναστεύσεις του Φθινοπώρου και της Άνοιξης, οφείλεται κυρίως στα νερά των δύο φρακτών και στις γενικές κλιματολογικές συνθήκες.

Από τον Αύγουστο του 1974, περίπου 40 εκτάρια του Κύριου Κρατικού Δάσους Αθαλάσσας βρίσκονται εντός της νεκρής ζώνης.

Το 1985, σε μια προσπάθεια διάσωσης του χώρου από ιδιωτικές και άλλες παρεμβάσεις, 357 περίπου εκτάρια ανακηρύχθηκαν σε «Εθνικό Δασικό Πάρκο Αθαλάσσας», το μοναδικό στο νησί.

Μέρος του Κύριου Κρατικού Δάσους Αθαλάσσας, εκτός από τις προαναφερόμενες χρήσεις, καλύπτεται από το Νέο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, καθώς και από την Πανεπιστημιούπολη.

Στην Κτηνοτροφική Έπαυλη του Τμήματος Γεωργίας εκτρέφονται αγελάδες, κατσίκες, πρόβατα και χοίροι, σε ειδικούς στάβλους και χοιροστάσια, ενώ στην Πειραματική Έπαυλη του Τμήματος Γεωργίας δοκιμάζονται διάφορες καλλιέργειες.

Ήταν εδώ που οι Βρετανοί δημιούργησαν την πρώτη κτηνοτροφική μονάδα, με τις πρώτες οικοδομές να κτίστηκαν το 1912 και το 1921.

Στην πτηνοτροφική πτέρυγα εκτρέφονται λαγοί και πέρδικες, ενώ στο υγροθερμοκήπιο αναπτύσσονται διάφορες ποικιλίες ελιάς.

Στην Αθαλάσσα βρίσκεται το «Πάρκο των Εθνών», στο οποίο ξένοι Αρχηγοί Κρατών φυτεύουν δέντρα σε ανάμνηση της επίσκεψής τους, ενώ εδώ βρίσκεται και το Κέντρο Εκπαίδευσης Πυροβολικού (ΚΕΠΒ).

Το μονοπάτι θα σε περάσει μέσα από τα πεύκα και τους ευκαλύπτους τους δάσους της Αθαλάσσας.

Συναντά τα υπόλοιπα μονοπάτια του πάρκου και έτσι έχει τη δυνατότητα κυκλικής διαδρομής.

Αφετηρία: Εκδρομικός χώρος ΝΔ εισόδου. Πρόσβαση από το δρόμο Λευκωσίας - Λατσιών.
Μήκος Μονοπατιού: 2,5 km,
Υπολογίσιμος Χρόνος: 45 λεπτά,
Βαθμός δυσκολίας: 1
Μορφή: Κυκλικό. 

Διεύθυνση: Πάρκο Αθαλάσσας, Λευκωσία
 

Σχετικά Άρθρα


Πλατάνια

Ο εκδρομικός χώρος Πλατάνια πνιγμένος μέσα στο πράσινο βρίσκεται κοντά στον δασικό σταθμό Πλατανιών στον δρόμο Κακοπετριάς...


Δημοτικό Μουσείο "Θάλασσα", Αγία...

Βρίσκεται στο κέντρο της Αγίας Νάπας κοντά στην πλατεία και παρουσιάζει διάφορα εκθέματα από την θαλάσσια ζωή της Κύπρου...


Πιτσιλιά Διαδρομή Κρασιού

Η Πιτσιλιά μια πολυσύνθετη ορεινή περιοχή, περιβάλλεται από τέσσερα δάση: του Τροόδους στα δυτικά, του Μαχαιρά στα...


Μνημεία Άλλων Θρησκειών στην πόλ...

Αρχίζοντας από την εκκλησία του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, η οποία είναι γεμάτη με υπέροχες τοιχογραφίες, κατευθυνόμαστε...