Μονοπάτι Αταλάντη

Αφετηρία και τέρμα του Μονοπατιού Αταλάντη είναι η Πλατεία Τροόδους.

Το κιόσκι αφετηρίας βρίσκεται στο βορειοδυτικό άκρο της Πλατείας πίσω από το παλαιό κτίριο του ταχυδρομείου. Μπορείτε να αφήσετε το όχημά σας στο χώρο στάθμευσης της Πλατείας.

Το μονοπάτι πήρε το όνομά του από την ηρωίδα της μυθολογίας Αταλάντη, περίφημη κυνηγό και δρομέα, προστατευόμενη της θεάς Άρτεμις.

Η διαδρομή ακολουθεί πορεία γύρω από τη Χιονίστρα, χαμηλότερα από το Μονοπάτι Άρτεμις και διέρχεται μέσα από πυκνές συστάδες μαύρης πεύκης και αόρατου του Τροόδους. Εκεί θα δεις ένα από τα μεγαλύτερα δέντρα αόρατου, ηλικίας 800 χρόνων! Στη διαδρομή θα συναντήσεις πινακίδες πληροφόρησης για φυτά, θάμνους και δέντρα της οροσειράς, και χαρακτηριστικά πετρώματα του Οφιολιθικού Συμπλέγματος του Τροόδους.

Η διαδρομή δεν παρουσιάζει σημαντικές ανηφοριές και κατηφοριές. Απλώς πρέπει να είσαι προσεκτικός γιατί σε κάποια σημεία υπάρχουν πέτρες που εξέχουν μέσα στο μονοπάτι. Η διαδρομή προσφέρει εξαιρετική θέα προς περιοχές και χωριά των επαρχιών Λεμεσού, Πάφου και Λευκωσίας.

Σε απόσταση 3km από την αφετηρία υπάρχει βρύση όπου θα πιεις παγωμένο πόσιμο νερό και ξύλινα παγκάκια για να ξαποστάσεις. Η πορεία μετά από 9km φτάνει στον κύριο δρόμο Τροόδους - Προδρόμου. Για να συνεχίσεις, μπορείς να διασταυρώσεις τον κύριο δρόμο και να περπατήσεις περίπου 200m στο δασικό δρόμο Κατοικιών Χρωμίου προς Άγιο Νικόλαο της Στέγης.

Εκεί θα βρείς μια ξύλινη πινακίδα με την κατεύθυνση του μονοπατιού. Το μονοπάτι συνεχίζει πορεία σχεδόν παράλληλη με τον κύριο δρόμο και καταλήγει στην Πλατεία Τροόδους. Εναλλακτικά, μπορείς να ακολουθήσεις τον κύριο δρόμο για να επιστρέψεις στην πλατεία. H διαδρομή βρίσκεται στο Εθνικό Δασικό Πάρκο Τροόδους που είναι περιοχή NATURA 2000.

ΒΛΑΣΤΗΣΗ ΚΑΙ ΧΛΩΡΙΔΑ
Ολόκληρη η διαδρομή βρίσκεται μέσα στη ζώνη της Μαύρης πεύκης (Pinus nigra subsp. pallasiana) που είναι και το κυρίαρχο δασικό δέντρο. Τα δάση είναι σε μεγάλο βαθμό φυσικά. Ο πυκνός υπόροφος που συναντούμε πιο χαμηλά εδώ δεν υπάρχει γιατί η Λατζιά, η Αντρουκλιά ακόμη και η Ξυσταριά δεν ευδοκιμούν στα υψόμετρα αυτά. Κοινά είδη είναι εκτός της Μαύρης πεύκης, ο Αόρατος ή Άρκευθος του Τροόδους (Juniperus foetidissima), η Αγριομηλιά (Sorbus aria), η Βερβεριτζιά (Berberis cretica) και η Αγριοκυδωνιά (Cotoneaster nummularia).

Αν είστε προσεκτικοί θα δείτε και πολλά ενδημικά φυτά όπως η Ευφόρβια του Τροόδους (Euphorbia cassia subsp. rigoi), η Άνθεμις η πλουτώνια (Anthemis ploutonia), η Σπατζιά του Τροόδους (Salvia willeana), το Άλυσο του Τροόδους (Alyssum troodi), η Νεπέτα του Τροόδους (Nepeta troodi) κ.ά. Επίσης σε κάποια σημεία της διαδρομής έχουν φυτευτεί ο ενδημικός Κέδρος (Cedrus brevifolia).

Θα διαπιστώσεις και εσύ ότι η χλωρίδα του Τροόδους είναι ιδιαίτερα πλούσια και μοναδική. Είναι αξιοσημείωτο ότι τουλάχιστον ένα στα δύο φυτά που συναντάμε στη διαδρομή αυτή είναι ενδημικό της Κύπρου ή του Τροόδους ή τέλος δεν το βρίσκουμε πουθενά αλλού στην Κύπρο παρά μόνο εδώ.

ΓΕΩΛΟΓΙΑ
Το πέτρωμα που θα δεις να κυριαρχεί στην ευρύτερη περιοχή είναι ο χαρζβουργίτης μέσα στον οποίο εμφανίζονται μικρά σώματα δουνίτη. Τα πετρώματα αυτά διαπερνώνται από νεότερες φλέβες πηγματιτικού γάββρου και πυροξενίτη. Ο χαρζβουργίτης ανήκει στα πετρώματα της ακολουθίας του μανδύα. Τα πετρώματα αυτά θεωρούνται το δύστηκτο κατάλοιπο που παρέμεινε μετά τη μερική τήξη του Ανώτερου Μανδύα και τη δημιουργία μάγματος βασαλτικής σύστασης, από το οποίο προήλθαν τα υπόλοιπα πετρώματα του οφιολιθικού συμπλέγματος.

Πολύ καλές εμφανίσεις χαρζβουργίτη με μικρά σώματα δουνίτη εμφανίζονται γύρω από την κορυφή του Ολύμπου. Είναι πράγματι εντυπωσιακό, όχι τόσο από αισθητικής όσο από επιστημονικής απόψεως, το γεγονός ότι περπατώντας στην κορυφή του Τροόδους είναι σαν να περπατάς πάνω σε πετρώματα του Ανώτερου Μανδύα, τα οποία άρχισαν να σχηματίζονται σε βάθη 60 km περίπου κάτω από τον βυθό του ωκεανού της Τηθύος πριν 92 εκατομμύρια χρόνια περίπου. Αυτό πραγματικά είναι μοναδικό και σε λίγα μέρη στον κόσμο μπορείς να το συναντήσεις.

Σώματα δουνίτη απαντούν σποραδικά μέσα στον χαρζβουργίτη και έχουν διάφορα μεγέθη και σχήματα. Η πλειονότητα των μεγαλύτερων σωμάτων έχουν επίμηκες σχήμα και σε μερικά από αυτά υπάρχουν οικονομικά εκμεταλλεύσιμες συγκεντρώσεις χρωμίτη. Γύρω στα 5km από την αφετηρία της γεωδιαδρομής, θα συναντήσετε την είσοδο γαλαρίας για εξόρυξη χρωμίου, η οποία παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και βρίσκεται εκτός λειτουργίας από το 1982.

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
Στην Πλατεία Τροόδους υπάρχουν καταστήματα, εστιατόρια, δημόσιες τουαλέτες και ξενοδοχεία που θα σου προσφέρουν όλες τις ανέσεις που χρειάζεσαι. Κοντά στην πλατεία, βρίσκεται και το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης, ανοικτό καθημερινά για την πληροφόρηση του κοινού.

Αφετηρία: Πλατεία Τροόδους

Μήκος: 14 km

Υπολογίσιμος Χρόνος: 4-5 ώρες

Βαθμός δυσκολίας: 2

Μορφή: κυκλικό

Διεύθυνση: Όλυμπος Τρόοδος

 

Σχετικά Άρθρα


Φυλακισμένα Μνήματα

Τα Φυλακισμένα Μνήματα βρίσκονται στις Κεντρικές Φυλακές της Λευκωσίας όπου οι Βρετανοί έθαβαν τους απαγχονιζόμενους κατά...


Μονοπάτι Αγίου Γεωργίου – Δασοβο...

Προσφέρεται για ένα περίπατο ανάμεσα στα δέντρα και την φύση αλλά παράλληλα, βρίσκεται κοντά στην πόλη.


Σπήλαιο Αγίων 318 Πατέρων

Το σπήλαιο των Αγίων 318 Πατέρων είναι επισήμως αναγνωρισμένο απο την εκκλησία της Κύπρου και μάλιστα περιλαμβάνεται και...


Καλοπαναγιώτης - Οίκος Μονοπάτι ...

Το μονοπάτι φτάνει έως τις μεταλλικές πηγές του Καλοπαναγιώτη και την εκκλησία του Αγίου Ιωάννη του Λαμπαδιστή, η οποία...