Λαζανιάς - Φικάρδου Μονοπάτι της Φύσης

ΕΚΔΡΟΜΕΣ / ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ / ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΡΟΟΔΟΥΣ / Λαζανιάς - Φικάρδου Μονοπάτι της Φύσης
Αυτή η διαδρομή προσφέρει πανοραμικές εικόνες της γύρω περιοχής και είναι πλούσια σε χλωρίδα και πανίδα.

Συνδέεται με τα μονοπάτια Μαχαιράς - Λαζανιάς και Φικάρδου - Εστιατόριο «Αρχοντίδη».

Εσύ γνωρίζεις το χωριό Λαζανιάς;

Πού βρίσκεται

Μπορείς να πας είτε μέσω Καλού Χωριού Ορεινής, παίρνοντας το δρόμο προς Παλαιχώρι, είτε μέσω Μαχαιρά.

Φτάνοντας στο μοναστήρι θα δεις το χωριό που φαίνεται στο βάθος, με τη διάρκεια της διαδρομής από εκεί να μην ξεπερνά τα δέκα λεπτά.

Τι να δεις & τι να κάνεις

Το σπίτι της κυρίας Μαρίας Γεωργίου η οποία κατάγεται από το Παλαιχώρι, αλλά κατοικεί στο Λαζανιά τα τελευταία 53 χρόνια. Παρόλο που είναι μόνη της στο χωριό, δεν νιώθει μοναξιά, αφού όπως υποστηρίζει, όποιος περάσει απ’ εκεί, σταματά για μια κουβέντα, για να πιούν έναν καφέ.

Η μοναδική δυσκολία που αντιμετωπίζει, έχει να κάνει με τα είδη πρώτης ανάγκης. Ευτυχώς, όποιος έρχεται στο χωριό την παίρνει τηλέφωνο για να ρωτήσει αν χρειάζεται κάτι. "Πρώτη και καλύτερη η Φρύνη (σ.σ. Παπαδοπούλου)".

Ο λόγος για τη γνωστή δημοσιογράφος και παρουσιάστρια ειδήσεων τού ΡΙΚ, η οποία αγαπά εξίσου το χωριό, εξ ου και έφτιαξε την ‘Κίνηση Πρωτοβουλίας και Αλληλεγγύης Λαζανιά’, προσπαθώντας με διάφορες εκδηλώσεις να προβάλει την ομορφιά και τη σημαντικότητα του τόπου αυτού -περισσότερες πληροφορίες και φωτογραφίες υπάρχουν στην ομώνυμη σελίδα στο Facebook.

Ο Λαζανιάς είναι πραγματικά πανέμορφος. Όλα τα σπίτια είναι πλινθόκτιστα με κεραμιδένιες στέγες (όπως και στο Φικάρδου), ενώ κάποια από αυτά, μάλιστα, έχουν αναπαλαιωθεί, αφού οι απόδημοι επιστρέφουν πολύ συχνά στο Λαζανιά.

Ειδικά τις Κυριακές, το χωριό αλλάζει μορφή. Η αίσθηση που σου δημιουργείται περπατώντας στα λιθόστρωτα δρομάκια, είναι πρωτόγνωρη. Λες και είσαι στην Κύπρο τού 1900. Το ίδιο νιώθεις ανοίγοντας την εξώπορτα του σπιτιού της κυρίας Μαρίας. Το μόνο πράγμα που σε επαναφέρει στην πραγματικότητα είναι κανένα αυτοκίνητο που θα δεις να διασχίζει το χωριό και, φυσικά, η μεγάλη LCD τηλεόραση στο σαλονάκι του σπιτιού της!

Καθαρός αέρας, δροσιά το καλοκαίρι και καφεδάκι από τα χέρια της κυρίας Μαρίας. Τι άλλο θες για να σε πείσει να επισκεφτείς το όμορφο χωριουδάκι;

Στο χωριό δεν έχεις και πολλά πράγματα να κάνεις πέρα από την απτή εμπειρία με την Κύπρο τού χθες, εκτός κι αν είναι Κυριακή, οπότε και ανοίγει το εστιατόριο ‘Μαγεία Λαζανιά’. Μπορείς επίσης να πας μέχρι το Μαχαιρά για προσκύνημα, αλλά και στο κοντινό χωριό-μουσείο Φικάρδου.

Πού να φας

Τις Κυριακές θα βρεις οφτό κλέφτικο, σούβλα και μεζέ στη ‘Μαγεία’ (96530129), ενώ τις καθημερινές μπορείς να πας ως τον ‘Γιαννακό’ (22633311) στο Φικάρδου, για φαγητά της ώρας όπως παϊδάκια, μπριζόλα, χαλούμι, λουκάνικο, γεμιστούς κολοκυθο-ανθούς κ.ά.

Μεγάλη η χάρη του

Στο δρόμο προς το Λαζανιά, περνάς όπως προανέφερα από το Καλό Χωριό Ορεινής. Λίγο πριν φτάσεις στο χωριό και μετά το μεγάλο στρατόπεδο της Κλήρου, θα δεις στα δεξιά σου το οινοποιείο Άης Αμπέλης. Μια στάση εκεί είναι απαραίτητη.

Περιηγήσου στο χώρο του για να δεις τους αμπελώνες, να δεις το κελάρι με τα δρύινα βαρέλια όπου παλαιώνεται το περίφημο Μαραθεύτικο ‘Όμηρος’, να δοκιμάσεις το πλούσιο σε αρώματα ροζέ αλλά και το δροσιστικότατο λευκό.


Σημείο Εκκίνησης : 200 μέτρα από το χωριό Λαζανιάς

Τέρμα: Φικάρδου

Εκτιμώμενη Διάρκεια: 45 λεπτά

Βαθμός Δυσκολίας: Κατηγορία 2: Μονοπάτι μέτριου βαθμού δυσκολίας, με κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά μορφολογίας εδάφους, όπως απότομες υψομετρικές διαφοροποιήσεις (ανήφορα ή/και κατήφορα), πορεία σε στενό ή/και απότομο έδαφος.

Μήκος Διαδρομής: 2 χιλιόμετρα

 

Σχετικά Άρθρα


Άγιος Νικόλαος - Ξωκλήσι

Ολόασπρη με μπλε λεπτομέρειες και τη θάλασσα από πίσω να ολοκληρώνει το ιδιαίτερα όμορφο θέαμα.


Πρωτο-Βιομηχανικό Μουσείο

Κοντά στο πρώτο ορυχείο χαλκού στην Κύπρο στην Αλάμπρα βρίσκεται το πρωτο βιομηχανικό εργαστήρι στο χωριό Αγία Βαρβάρα το...


Φικάρδου - Εστιατόριο «Αρχοντίδη...

Η διαδρομή ακολουθεί την κορυφογραμμή, προσφέροντας θεαματικές εικόνες της γύρω περιοχής και της Λευκωσίας.


Καθολική Εκκλησία Τιμίου Σταυρού

Η Καθολική Εκκλησία του Τιμίου Σταυρού, που βρίσκεται χτισμένη στην Πύλη της Πάφου μέσα στην παλιά εντός των τειχών πόλη...