Μονοπάτι Λιβάδι

Εύκολο και απλό μονοπάτι ιδανικό για περίπατο. Η διαδρομή μέσα από δάσος με πεύκα  προσφέρει όμορφη θέα προς την κοιλάδα της Σολιάς. Το μονοπάτι είναι κατάλληλο και για τροχοκαθίσματα.

Η αφετηρία του μονοπατιού βρίσκεται περίπου 300m πάνω στο στενό ασφαλτοστρωμένο δρόμο.

 

Μιας και μιλάμε για την Κοιλάδα της Σολέας, ας πούμε και δυό λόγια για το χωριό Πέτρα Σολέας:


Το χωριό Πέτρα βρίσκεται στη αρχή της περιοχής Σολέας, κτισμένο στην κοιλάδα του ποταμού Ατσά και σε απόσταση περίπου 45 χιλιομέτρων δυτικά της Λευκωσίας.

Γειτονεύει με τα χωριά Λεύκα, Καλό Χωριό, Άγιο Γεώργιο, Περιστερωνάρι, Αγκολέμι, Πεντάγυια και Ελιά.

Οι κάτοικοι εκεί ασχολούνται με τη γεωργία, κτηνοτροφία και πολλοί από αυτούς είναι εργάτες.

Γεωργία

Η γεωργία είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένη γιατί τροφοδοτείται από δυο μικρά φράγματα που κατασκευάστηκαν στην κοιλάδα του ποταμού Ατσά. Στο χωριό θα συναντήσεις πολλά εσπεριδοειδή, μυρωδάτα φρούτα και λαχανικά.

Κτηνοτροφία

Στην περιοχή οι κάτοικοι εκτρέφουν κυρίως αιγοπρόβατα και κοτόπουλα.

Εκπαίδευση

Κατά το τέλος της Τουρκοκρατίας δίδασκε τα «κοινά γράμματα» στην Πέτρα ο Παπά-Κυριακός Ευθυμίου. Το 1875 ιδρύθηκε δημοτικό σχολείο με δάσκαλο το Λεωνίδα Μαχλουζαρίδη. Αυτόν διαδέχτηκαν δάσκαλοι από την οικογένεια Κυριακίδη, ένας από τους οποίους, ο Κλέαρχος, διετέλεσε για λίγο διευθυντής της Ελληνικής Πρακτικής Σχολής στην Ευρύχου που μετονομάστηκε αργότερα Ελληνικό Γυμνάσιο Σολέας. Μεγάλη ώθηση στα γράμματα, αλλά και σε άλλα κοινωφελή έργα της Πέτρας, έδωσε ο μεγάλος ευεργέτης Αναστάσιος Λεβέντης, που καταγόταν από την κοινότητα αυτή. Το δημοτικό σχολείο της κοινότητας είχε το 1974 109 μαθητές.

Εκκλησίες

Μια από τις όμορφες εκκλησίες που μπορείς να επισκεφτείς στην περιοχή είναι εκείνη της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος. Μερικοί παλιοί συγγραφείς ισχυρίζονται πως έξι εικόνες της εκκλησίας αυτής προέρχονται από την εκκλησία της Ασίνου.

Στην Πέτρα υπήρχε και μικρό τζαμί, που παλαιότερα ήταν εκκλησία είτε του Σωτήρος είτε του αγίου Βασιλείου.

Αφετηρία: Στον κύριο δρόμο Τροόδους – Καρβουνά, 1,5 km πριν από το Τρόοδος και 9 km από Καρβουνά στον εκδρομικό χώρο Κάμπος του Λιβαδιού

Μήκος: 1,5 km

Υπολογίσιμος Χρόνος: 0,5 ώρα

Βαθμός δυσκολίας: 1

Μορφή: Κυκλικό

Διεύθυνση: Περιοχή Καρβουνά, Τροόδος

 

Σχετικά Άρθρα


Μονοπάτι Δόξα Σοι ο Θεός – πυροφ...

Το μονοπάτι βρίσκεται σε υψόμετρο περίπου 1600m πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας στην κορυφογραμμή της Μαδαρής και...


Μονοπάτι Σελλάδι του Καραμανλή -...

Το μονοπάτι σου προσφέρει υπέροχη θέα προς την κοιλάδα Κανναβιών - Αγ.Ειρήνης και μέρος του μονοπατιού περνά μέσα από...


Αγία Θέκλα

To εκκλησάκι της Αγίας Θέκλας βρίσκεται στην περιοχή της παλιάς Λεμεσού.


Μονοπάτι της Φύσης Κυπαρισσιά – ...

Το μονοπάτι ξεκινά από το δάσος περνά κατά μήκος του ποταμού Κυπαρισσιάς και καταλήγει στο φράγμα Γερμασόγειας.