Τέμενος Μπουγιούκ ή Τζαμί Κεμπίρ

ΕΚΔΡΟΜΕΣ / ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ ΜΝΗΜΕΙΑ / ΠΕΡΙΟΧΗ ΛΑΡΝΑΚΑΣ / Τέμενος Μπουγιούκ ή Τζαμί Κεμπίρ
Αποτελεί απόδειξη του περάσματος κατακτητών στο νησί.

Σήμερα είναι το επίσημο τέμενος της πόλης.

Οι Οθωμανοί έφτασαν στη Λάρνακα το 1570, αντιμετωπίζοντας μικρή αντίσταση από τους Ενετούς, οι οποίοι επέλεξαν να πολεμήσουν τις Οθωμανικές στρατιές μόνο στη Λευκωσία και την Αμμόχωστο.

Χρησιμοποιώντας τη Λάρνακα ως ναυτική βάση και σημείο εφοδιασμού, κατέκτησαν το νησί το 1571. Τοποθετημένο στο τέλος της λεωφόρου Αθηνών, ακριβώς απέναντι από το κάστρο της Λάρνακας, το τέμενος Μπουγιούκ είναι ίσως το πρώτο Οθωμανικό τέμενος στην Κύπρο.

Πριν γίνει τέμενος, το Μπουγιούκ Τζαμί ήταν καθολική εκκλησία αφιερωμένη στη Αγία Αικατερίνη και πιθανόν να χτίστηκε τον 13ο / 14ο αιώνα. Σε ένα έγγραφο του 1747, έγινε η πρώτη αναφορά στην ύπαρξή του.

Στο έντυπο αυτό ο Μπεκίρ Πασάς, ο οποίος έχτισε το υδραγωγείο της Λάρνακας, ορίζει ότι μια πηγή δημόσιας χρήσης μέσα στο τέμενος θα έπαιρνε νερό από το υδραγωγείο. Αυτή η πηγή ακόμη διασώζεται έξω από το τέμενος.

Η οθωμανική αυτή κρήνη είναι ένα οκτάπλευρο χωρίς θόλο κτίσμα, διακοσμημένη σε κάθε της πλευρά με οξυκόρυφες τυφλές καμάρες. Πάνω από την ανατολική καμάρα της κρήνης, οθωμανική επιγραφή σε μαρμάρινη πλάκα, μας πληροφορεί το χρόνο κατασκευής της [1746-47] από τον Μπεκκίρ Πασά.


Διεύθυνση Τεμένους Μπουγιούκ ή Τζαμιού Κεμπίρ: Λεωφόρος Αθηνών, Λάρνακα
Περίοδος Λειτουργίας: Ολόχρονα

Σχετικά Άρθρα


Γεφύρι της Παναγιάς

Κάτω από τα κουκουνάρια και τον παχύ ίσκιο των δέντρων, απόλαυσε ένα γεύμα με φίλους ή και την οικογένειά σου χαλαρώνοντας...


Παραλία Περνέρα

Η Περνέρα έχει μήκος 350 μέτρα και βρίσκεται στην Αγία Νάπα μεταξύ των παραλιών Βαθιά Γωνιά και Κατσάρκα.


Μοναστήρια της Κύπρου -3

Κατα την περίοδο της εικονομαχίας ο μοναχισμός στην Κύπρο αυξήθηκε ιδιαίτερα κυρίως λόγω του ότι οι κάτοικοι του νησιού...


Τέμενος Τούζλα

Το τέμενος Τούζλα στην παλιά Λάρνακα πίσω από τη Μητρόπολη Κιτίου υπήρξε λατινικός ναός αφιερωμένος στον Τίμιο Σταυρό.