Τέμενος Χαλά Σουλτάν

Αποτελεί τον σημαντικότερο τόπο προσκυνήματος για τους μουσουλμάνους της Κύπρου. Με αλλα λόγια είναι ένα από τα ιερότερα Μουσουλμανικά μαυσωλεία και το επισκέπτονται χιλιάδες προσκυνητές κάθε χρόνο. Το τέμενος ανακαινίστηκε το 1816.

Το 2002 περαιτέρω ανακατασκευή έγινε με την υποστήριξη του UNOPS. Αρχαιολογικές ανασκαφές την ίδια χρονιά αποκάλυψαν ότι η περιοχή γύρω από την Αλυκή κατοικήθηκε από τη Νεολιθική εποχή.

Τοποθετημένο 6,5 περίπου χιλιόμετρα από τη Λάρνακα, βλέποντας την Αλυκή, το Χαλά Σουλτάν Τεκέ είναι ο τάφος της Umm Haram, συζύγου του Ouvadas Ibn-as Sami, στρατηγού της Μοαβίας, ο οποίος ήταν ηγέτης της πρώτης Αραβικής εισβολής  στο νησί το 649 π.Χ. Η Umm Haram μόλις αποβιβάστηκε στο νησί σκοτώθηκε επί τόπου κατά την εκστρατεία, όταν έπεσε από το μουλάρι που την μετέφερε.

Το Χαλά Σουλτάν Τεκέ χτίστηκε στο σημείο του θανάτου της αλλά η ακριβής ημερομηνία δεν είναι γνωστή. Στην αρχή ήταν ένας απλός τάφος, ο οποίος αργότερα μετατράπηκε σε τέμενος. Το μνήμα είναι καλυμμένο με πράσινο βελούδινο ύφασμα και προστατεύεται από κιγκλίδωμα. Κάποιοι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι ο τάφος της Umm Haram είναι μονολιθικός τάφος της Προϊστορικής περιόδου (1700 - 1500 π.Χ.). Βάσει του θρύλου, μια από τις πέτρες που τον σκεπάζουν αιωρείται στον αέρα.


Σημείωση: Εν μέρει προσβάσιμο από αναπηρικό καροτσάκι.
Διεύθυνση Τεμένους Χαλά Σουλτάν: Δρομολαξιά, Λάρνακα
Περίοδος Λειτουργίας: Ολόχρονα

Σχετικά Άρθρα


Ακαδημιάς

Ο εκδρομικός χώρος της Ακαδημίας βρίσκεται στην περιοχή Αγλαντζιάς μόλις 6km από το κέντρο της Λευκωσίας.


Τάφοι Μακρονήσου

Ο χώρος αυτός απαρτίζεταιι από 19 τάφους λαξεμένους στο βράχο, ένα μικρό ιερό και ένα αρχαίο λατομείο.


Παραλία Βούππα

Μια από τις πιο κοσμοπολίτικες και ομορφότερες παραλίες της πόλης, βρίσκεται στην περιοχή του Άγιου Τύχωνα κάτω από το...


Αρχαιολογικός Χώρος Κιτίου

Ο αρχαιολογικός χώρος του Κιτίου, που περιλαμβάνει τις δύο τοποθεσίες Καθαρή και Παμπούλα, βρίσκεται μέσα στη σύγχρονη...