Τέμενος Τούζλα

Το τέμενος Τούζλα στην παλιά Λάρνακα πίσω από τη Μητρόπολη Κιτίου υπήρξε λατινικός ναός αφιερωμένος στον Τίμιο Σταυρό.

Κάποτε ήταν Βυζαντινή εκκλησία και έγινε τέμενος μετά την Οθωμανική κατοχή του 1571. Πριν από αυτό, ήταν η Καθολική εκκλησία του Αγίου Σταυρού (S. Croce) και χτίστηκε στο 12ο ή 13ο αιώνα. Αυτή η εκκλησία μπορεί να χτίστηκε για Ορθόδοξη, τύπου Βασιλική, αλλά ένας από τους τρεις χαρακτηριστικούς διαδρόμους της κατεδαφίστηκε.

Η Βυζαντινή της προέλευση επιβεβαιώνεται από τις πρόσφατα ανακαλυμμένες Βυζαντινές τοιχογραφίες. Oι τοιχογραφίες στο νάρθηκα [δυτικό μέρος ή πρόναος], είναι δυστυχώς αρκετά κατεστραμμένες και έχουν ως θέμα το μαρτυρικό κύκλο του Αγίου Γεωργίου.

Χρονολογικά οι τοιχογραφίες αυτές τοποθετούνται σύμφωνα με τους ειδικούς, κατά το τελευταίο τέταρτο του 15ου ή αρχές του 16ου αιώνα.

Ο μιναρές χτίστηκε στη βάση του καμπαναριού. Απέναντι από το τέμενος υπάρχει μια κομψή πέτρινη βρύση από την Ενετική περίοδο (1489-1570).

Ιστορικές πηγές δείχνουν ότι το κτίριο του Ενετού κυβερνήτη βρισκόταν εκεί κοντά.

Το Τέμενος Τούζλα βρίσκεται στο παλιό κομμάτι της Λάρνακας πίσω από τα ερείπια του αρχαίου Κιτίου και είναι ένα από τα παλιότερα κτίρια της πόλης.


Διεύθυνση Τεμένους Τούζλα: Λάρνακα
Ώρες Λειτουργίας: Οποιαδήποτε λογική ώρα και όταν δεν υπάρχει προσευχή.
Περίοδος Λειτουργίας: Ολόχρονα

Σχετικά Άρθρα


Περσεφόνη Μονοπάτι της Φύσης

Υπάρχουν υπέροχες εικόνες προς το τέλος της διαδρομής, κοντά στα Μακριά Κοντάρκα.


Μουσείο Λαϊκής Τέχνης Γεροσκήπου

Το Μουσείο στεγάζεται στην οικία του Χατζησμίθ Ζυμπουλάκη ο οποίος μέχρι το 1864 διετέλεσε πρόξενος της Αγγλίας στην Πάφο.


Εκκλησία Αγίου Ιωάννη Λαμπαδιστή

Το μοναστήρι βρίσκεται κεντρικά στην οροσειρά του Τροόδους, λίγο έξω από το χωριό Καλοπαναγιώτης.


Μνημεία Άλλων Θρησκειών στην πόλ...

Αρχίζοντας από την εκκλησία του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, η οποία είναι γεμάτη με υπέροχες τοιχογραφίες, κατευθυνόμαστε...