Γούρρι Μονοπάτι της Φύσης

ΕΚΔΡΟΜΕΣ / ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ / ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΡΟΟΔΟΥΣ / Γούρρι Μονοπάτι της Φύσης
Ειδικό ενδιαφέρον σ΄αυτή τη διαδρομή παρουσιάζει η εγχώρια χλωρίδα και οι παραδοσιακές πεζούλες.

Τι ξέρεις για το Γούρρι;

Είναι το τρίτο μεγαλύτερο χωριό της Κύπρου σε έκταση και βρίσκεται αμέσως μετά το Καλό Χωριό. Αριθμεί γύρω στους 300 μόνιμους κατοίκους, οι οποίοι, με πολύ κόπο και μόχθο, καταφέρνουν να επιβιώνουν στις δύσκολες συνθήκες μιας ορεινής κοινότητας.

Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να δείτε σε μία επίσκεψη σας. Εκτός από το ότι βλέπεις πώς ήταν τα σπίτια στο παρελθόν, αυτό που με ενθουσίασε ήταν ότι κάθε Κυριακή μπορείς να δεις πώς κάνουν αργαλειό ή αγγειοπλαστική, ψηφιδωτά, καθώς και το ζύμωμα και ψήσιμο του φρέσκου ψωμιού. Επιπλέον, στο κτίριο του παλιού δημοτικού σχολείου λειτουργεί ένα Εργαστήρι Υφαντικής, όπου φτιάχνονται διακοσμητικά κομμάτια, όπως πετσέτες, μαξιλαράκια, τραπεζομάντιλα κ.λπ.

Στο Γούρρι υπάρχουν τρία εστιατόρια, τα ‘Μεζεδοκαμώματα’, ‘Το Κουλτουριάρικο’ και η ‘Ρεβέκκα’ που σερβίρουν παραδοσιακό νόστιμο φαγητό. Επίσης, φτιάχνουν σπιτικούς και νόστιμους ‘λοκμάδες’, καθώς και γλυκά του κουταλιού από κόκκινο μανιτάρι.

Ώρα για επίσκεψη! Τι λες;

Σημείο Εκκίνησης: Γούρρι. Πρόσβαση από τον κεντρικό δρόμο Λευκωσίας - Γούρρι, προς το νεκροταφείο, δίπλα στην παραδοσιακή πηγή.

Εκτιμώμενη Διάρκεια: 30 λεπτά

Βαθμός Δυσκολίας: Κατηγορία 1: Εύκολο μονοπάτι, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα μορφολογίας εδάφους και ήπιες υψομετρικές διαφοροποιήσεις.

Μήκος Διαδρομής: 900 μέτρα

 

Σχετικά Άρθρα


Παραλία Φοινικούδων

Το υποκοριστικό «Φοινικούδες» σημαίνει μικρές φοινικιές (που τώρα πια μεγάλωσαν κι έγιναν δέντρα) που φυτεύτηκαν το 1922. ...


Καλοπαναγιώτης - Οίκος Μονοπάτι ...

Το μονοπάτι φτάνει έως τις μεταλλικές πηγές του Καλοπαναγιώτη και την εκκλησία του Αγίου Ιωάννη του Λαμπαδιστή, η οποία...


Ιερά Μονή Τροοδίτισσας

Η Ιερά Μονή της Τροοδιτίσσας κατέχει εξέχουσα θέση μεταξύ των Κυπριακών Μονών για την αξιοθαύμαστη φυσική ωραιότητα που...


Μεσαιωνικά Ενετικά Τείχη

Ένα από τα αποδεικτικά του περάσματος πολλών κατακτητών στο νησί, αποτελούν και τα Μεσαιωνικά Ενετικά Τείχη.