Ζήστε τις εμπειρίες των μονοπατιών του Τροόδους

BLOG / Ζήστε τις εμπειρίες των μονοπατιών του Τροόδους
Ζήστε τις εμπειρίες των μονοπατιών του Τροόδους

Κύπρος, δεν είναι μόνο τα όμορφα χωριά μας και οι υπέροχες παραλίες μας, αλλά και οι αθέατες ομορφιές που κρύβονται καλά στα αιωνόβια δάση του Τροόδους και που είναι γεμάτα εκπλήξεις. Τα μονοπάτια της περιοχής του Τροόδους, έχουν αξεπέραστη ομορφιά, που για πολλούς είναι ο ορισμός του κυπριακού επίγειου παράδεισου.

Από την εκπληκτική ανατολή μέχρι τη δύση του ηλίου που κόβει την ανάσα, η φυσική γοητεία της Κύπρου είναι τόσο μαγευτική που μας εμπνέει, ιδικά εάν είσαι και λάτρης της περιπέτειας. Μπορείς να νιώσεις αμόλυντος και να εισπνεύσεις καθαρό αέρα, να δείς την ομορφιά του δάσους και να ετοιμαστείς για μοναδικές εμπειρίες, σε φυσικούς καταρράκτες και μέρη όπου μπορείς να γίνεις ένα με τη φύση.

Λοιπόν τι περιμένεις; Η Άνοιξη είναι εδώ, ο καιρός είναι κατάλληλος, και εμείς δεν έχουμε παρά να εμπιστευτούμε την φύση που γιορτάζει. Το exodos.com.cy συγκέντρωσε μερικά από τα μονοπάτια της φύσης με τον υψηλότερο βαθμό δυσκολίας (3 - για τα δεδομένα της Κύπρου είναι υψηλός), κυρίως λόγω των απότομων κατηφορικών διαδρομών, και σας τα παρουσιάζει.



Μονοπάτι Δόξα Σοι ο Θεός – πυροφυλάκιο Μαδαρής

Το μονοπάτι βρίσκεται σε υψόμετρο περίπου 1600m πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας στην κορυφογραμμή της Μαδαρής και προσφέρει πανοραμική θέα από όπου και να κοιτάξεις. Καταλήγει κοντά στην κορυφή Αδελφοί όπου βρίσκεται και το πυροφυλάκιο της Μαδαρής. 

Συνδέεται με τα μονοπάτια  Μαδαρή - Σελλάδι του Καραμανλή και Δόξα σοι ο Θεός – Μούττη της Χώρας. Στην αφετηρία (στην τοποθεσία "Δόξα σοι ο Θεός" υπάρχει βρύση με πόσιμο νερό. Υπάρχει πρόσβαση με όχημα από το δρόμο Χαντριών - Πολυστύπου με κατεύθυνση την κορυφή Αδελφοί που απέχει 3 km. Ο δρόμος είναι ασφαλτοστρωμένος μέχρι απόστασης 800m από την αφετηρία αλλά τα τελευταία 800 m είναι σε ανώμαλο, στενό και απόκρημνο χωματόδρομο.

Ετοίμασε διάθεση και έφυγες!

Αφετηρία:  Η τοποθεσία "Δόξα σοι ο Θεός" σε απόσταση 2 km από την Κυπερούντα και 5 km από τα Σπήλια στον δρόμο Κυπερούντας-Σπηλιών

Μήκος Μονοπατιού: 3,8 km

Υπολογίσιμος Χρόνος: 2 ώρες

Βαθμός δυσκολίας: 3

Μορφή: Γραμμικό

ΔιεύθυνσηΠεριοχή Οροσειράς Μαδαρής

Doxa-si-o-Theos-Madari-Natural-Trail-(1).jpg
Μονοπάτι Ψηλό Δεντρό – Πουζιάρης

Το μονοπάτι αρχικά κατά το πρώτο χιλιόμετρο περνά μέσα από δάσος με πυκνές συστάδες τραχείας πεύκης, Pinus brutia. Τι είναι αυτό;

Η τραχεία πεύκη (επιστ. Pinus brutia - Πεύκη η τραχεία) είναι πεύκο, ιθαγενές της ανατολικής περιοχής της Μεσογείου και απαντάται από το επίπεδο της θάλασσας μέχρι τα 1200 μέτρα υψόμετρο στις πιο νότιες περιοχές. Θα το ακούσεις με διάφορες κοινές ονομασίες όπως Τουρκικό πεύκο ή Καλαβρέζικο πεύκο, αν και στην Τουρκία το αποκαλούν Kızılçam (Κιζιλτσάμ - Κόκκινο πεύκο).

Αφετηρία: Σημείο σύνδεσης του δασικού δρόμου Πλατρών - Μέσα Ποταμού με τον τουριστικό δρόμο Μονιάτη - Πλατρών - Τροόδους, κοντά στο Ψηλό Δεντρό.

Μήκος Μονοπτιού: 9 km

Υπολογίσιμος Χρόνος: 3 - 4 ώρες

Βαθμός δυσκολίας: 3 Απότομη ανηφορική/κατηφορική διαδρομή

Μορφή: Κυκλικό

Διεύθυνση: Περιοχή Πλατρών, Τρόοδος

IMG_4944.jpg

Σταυρός του Αγιασμάτη – Παναγία του Άρακα

Αυτή η διαδρομή είναι στο σύνολό της ένα φυσικό μονοπάτι και λειτουργεί έτσι από το 1995. Αφήνοντας την εκκλησία του Σταυρού του Αγιασμάτη, η διαδρομή ανηφορίζει μέσα από δασώδη περιοχή. Στη συνέχεια, σε περνά μέσα από εγκαταλειμμένους αμπελώνες και ξαναβρίσκει το δάσος, φτάνοντας στο χωριό Λαγουδερά. Κατηφορίζοντας μέσα από τα Λαγουδερά (υψόμετρο 1.000 μέτρα), ακολουθεί κανονικούς δρόμους για να σε οδηγήσει στην εκκλησία της Παναγίας του Άρακα.

Η δασική βλάστηση σε όλη τη διάρκεια της διαδρομής αποτελείται από τραχεία πεύκη, την ενδημική λατζιά και άλλους θάμνους όπως η αντρουκλιά. Τα πετρώματα είναι εξ ολοκλήρου διαβασικά. Την περιοχή Μαδαρή, μια προτεινόμενη περιοχή προστασίας της φύσης, (NATURA 2000) μπορείς να θαυμάσεις από το υψηλότερο σημείο της διαδρομής.

Αξίζει να το επισκεφτείς!

Σημείο Εκκίνησης : Σταυρός του Αγιασμάτη

Τέρμα: Παναγία του Άρακα

Εκτιμώμενη Διάρκεια: Περίπου 2 - 4 ώρες


Βαθμός δυσκολίας: 3

Μήκος Διαδρομής: 7,5 χιλιόμετρα
Panagia-tou-Araka-Platania-E4-(4).jpg

Μονοπάτι Τεισιά της Μαδαρής

Η αρχή του Μονοπατιού Τεισιά της Μαδαρής βρίσκεται στο πλάτωμα κάτω από το ύψωμα όπου βρίσκεται το πυροφυλάκιο του Τμήματος Δασών, στο τέρμα του αδιέξοδου χωματόδρομου προς τη Μαδαρή. Μπορείς να πας με το αυτοκίνητο μέχρι εκεί αλλά χρειάζεται προσοχή καθώς ο δρόμος είναι στενός, με βραχώδες, ανώμαλο κατάστρωμα. Εναλλακτικά, μπορείς να αρχίσεις την πορεία σου σε σημείο πιο χαμηλά όπου υπάρχει κιόσκι, δίπλα από τις κεραίες της ΑΤΗΚ. Το μονοπάτι βρίσκεται μέσα στο Δάσος Αδελφοί σε τμήμα που έχει ενταχθεί στην περιοχή Natura 2000 «Μαδαρή – Παπούτσα».

Το Μονοπάτι Τεισιά της Μαδαρής συνδέεται με τα Μονοπάτια Μαδαρή – Δόξα σοι ο Θεός και Μαδαρή – Σελλάδι Καραμανλή στο σημείο της αφετηρίας του.

Και τώρα είστε πανέτοιμοι για δράση!

Αφετηρία: Πλησίον του πυροφυλακίου Μαδαρής κοντά στο σημείο όπου καταλήγει το μονοπάτι Δόξα σοι ο Θεός - Μαδαρή

Μήκος μονοπατιού: 3 km

Υπολογίσιμος Χρόνος: 1,5 ώρα

Βαθμός δυσκολίας: 3

Μορφή: Κυκλικό

Διεύθυνση: Περιοχή Μαδαρής, Τροόδος

IMG_5437.jpg
 
Υδατοδεξαμενή Προδρόμου - Σταυρούλια

Η διαδρομή σου προσφέρει υπέροχη θέα προς τον Κόλπο της Μόρφου και την οροσειρά Τροόδους. Περνά μέσα από πολύ πυκνό πευκοδάσος και σου προσφέρει επιπλέον πανοραμικές εικόνες στα ανατολικά, προς τις εγκαταλειμμένες γαλαρίες των ορυχείων χρωμίου.
 
Σημείο Εκκίνησης: Στον κύριο δρόμο πλατείας Τροόδους - Προδρόμου, πάνω από την υδατοδεξαμενή Προδρόμου.

Τέρμα: Για την κατάληξη της διαδρομής υπάρχουν δύο εναλλακτικές σε διαφορετικά σημεία στον χωματόδρομο Πεδουλά - Αγίου Νικολάου.

Εκτιμώμενη Διάρκεια: 1 ώρα και 30 λεπτά – 2 ώρες

Βαθμός Δυσκολίας: Κατηγορία 3: Ψηλού βαθμού δυσκολίας μονοπάτι λόγω διαδρομής με δύσκολα χαρακτηριστικά μορφολογίας εδάφους, όπως ιδιαίτερα απότομες υψομετρικές διαφοροποιήσεις (ανήφορα ή/και κατήφορα), πορεία σε ιδιαίτερα ανώμαλο ή/και ολισθηρό, ή/και απόκρημνο έδαφος. Ακατάλληλο για μικρά παιδιά.

Μήκος Διαδρομής:  4,5 χιλιόμετρα

 PR0803~1.JPG

Σχετικά Άρθρα


5+1 πανέμορφα μοναστήρια που δεν...

Ψάχνεις μία καλή αφορμή για μίνι εξόρμηση σε πολύ όμορφα, κατανυχτικά μέρη του νησιού; Χρειάζεσαι επειγόντως χαλάρωση και...


Γραφικά χωριά της Κύπρου

Όπου και να επιλέξεις να πας για την απόδραση σου, το μόνο σίγουρο είναι ότι τα χωριουδάκια αυτά δεν θα σε απογοητεύσουν!


Μια θάλασσα από σύννεφα

Υπάρχει τίποτα ομορφότερο και πιο καθυσηχαστικό από αυτό το κάτασπρο, βαμβακερό σχηματάκι στον ουρανό;


5+1 σημεία για να απολαύσεις το ...

Παραδοσιακό ιταλικό ή μήπως περίεργο και πρωτότυπο; Στις πιο κάτω παγωταρίες θα βρεις αυτό ακριβώς που απαιτεί ο...