Αρχαιολογικός Χώρος Κιτίου

ΕΚΔΡΟΜΕΣ / ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ / ΠΕΡΙΟΧΗ ΛΑΡΝΑΚΑΣ / Αρχαιολογικός Χώρος Κιτίου
Ο αρχαιολογικός χώρος του Κιτίου, που περιλαμβάνει τις δύο τοποθεσίες Καθαρή και Παμπούλα, βρίσκεται μέσα στη σύγχρονη πόλη της Λάρνακας.

Ο αρχαιολογικός χώρος του Κιτίου, που περιλαμβάνει τις δύο τοποθεσίες Καθαρή και Παμπούλα, βρίσκεται μέσα στη σύγχρονη πόλη της Λάρνακας. Από το 18ο μέχρι και τον 20ο αιώνα ήλθαν στο φως, από ανασκαφές ξένων περιηγητών και τυμβωρύχων, διάφορα ευρήματα όπως είναι η περίφημη Ασσυριακή στήλη του βασιλιά Σαργών Β, η οποία βρίσκεται σήμερα στο Βερολίνο. Γύψινο αντίγραφό της στήλης εκτίθεται στο Μουσείο της Λάρνακας.

Οι πρώτες συστηματικές ανασκαφές άρχισαν το 1929 από τη Σουηδική Αρχαιολογική Αποστολή, υπό τη διεύθυνση του Einar Gjestard. Από το 1959, το Τμήμα Αρχαιοτήτων, υπό τη διεύθυνση του Βάσου Καραγιώργη, άρχισε τις ανασκαφές στην περιοχή Καθαρή, ενώ την ευθύνη των ανασκαφών στην περιοχή της Παμπούλας ανέλαβε, μετά τα γεγονότα του 1974, η γαλλική Αποστολή του Πανεπιστημίου της Λυών, που μέχρι τότε έκανε ανασκαφές στη Σαλαμίνα.

Απομεινάρια του αρχαίου Κιτίου, που βρισκόταν στην περιοχή της πόλης της Λάρνακας, είναι ορατά σε διάφορα σημεία του κέντρου της σύγχρονης πόλης. Ο πρώτος οργανωμένος οικισμός της περιοχής του Κιτίου χρονολογείται στις αρχές του 13ου αιώνα π.Χ. Στο τέλος αυτού του αιώνα ή στις αρχές του επόμενου Αχαιοί Έλληνες επανασχέδιασαν και ξανάχτισαν την πόλη, ενδυναμώνοντας τα κυκλώπεια τείχη της.

Οι Φοίνικες εγκαταστάθηκαν στην περιοχή τον 9ο αιώνα π.Χ. Το 312 π.Χ η πόλη βασίλειο του Κιτίου κυριεύθηκε από τον Πτολεμαίο τον 1ο, αν και η κατοίκηση συνέχισε μέχρι τους Χριστιανικούς χρόνους.

Το Κίτιον ήταν πολύ γνωστό στα χρόνια της αρχαιότητας λόγω του λιμανιού του, από το οποίο πολλά γεωργικά προϊόντα εξάγονταν προς την ανατολική Μεσόγειο, την Αίγυπτο και το Αιγαίο. Επιπρόσθετα, η στρατηγική θέση του το καθιστούσε ιδανικό για ναυτική βάση. Γαλλικές ανασκαφές έφεραν στο φως ναυπηγία, στους πρόποδες του λόφου Παμπούλα.

Κατά την κλασική περίοδο, γίνονται μεγάλα έργα στη πόλη του Κιτίου, όπως πολεοδομικά έργα ευρείας κλίμακας, που εντάσσονται σε ένα σημαντικό πρόγραμμα κατασκευής δημοσίων κτηρίων.

Μέσα σε αυτό το πρόγραμμα εντάσσεται και η αποξήρανση του έλους στη συνοικία της Παμπούλας, η κατασκευή του αποχετευτικού δικτύου της πόλης και η κατασκευή των δύο λιμανιών, του εμπορικού και του πολεμικού. Μέχρι στιγμής έχει ανασκαφεί το πολεμικό. Σώζονται οι ράμπες με τη βοήθεια των οποίων ρυμουλκούσαν τα πλοία για να επιδιορθωθούν και να φυλαχθούν.

Σημείωση: Προσβάσιμο από αναπηρικό καροτσάκι.

Τηλ.: +357 24 304 115
Διεύθυνση Αρχαιολογικού Χώρου Κιτίου: Λάρνακα
Περίοδος Λειτουργίας: Ολόχρονα

Σχετικά Άρθρα


Τέμενος Χαλά Σουλτάν

Αποτελεί τον σημαντικότερο τόπο προσκυνήματος για τους μουσουλμάνους της Κύπρου. Με αλλα λόγια είναι ένα από τα ιερότερα...


Μοναστήρια της Κύπρου -3

Κατα την περίοδο της εικονομαχίας ο μοναχισμός στην Κύπρο αυξήθηκε ιδιαίτερα κυρίως λόγω του ότι οι κάτοικοι του νησιού...


Άρσος (Γραμμικό) Μονοπάτι της Φύ...

Η διαδρομή ακολουθεί το ρυάκι από τη βρύση Αθκιές έως τη βρύση Πουλλίν και προσφέρει την ευκαιρία να επισκεφθείτε ένα...


Μεσαιωνικό Φρούριο Λάρνακας

Το κάστρο που δεσπόζει στο νότιο άκρο του παραλιακού μετώπου του ιστορικού πυρήνα της πόλης της Λάρνακας είναι ένα...