Ψηφιδωτά Κουρίου

Στο Κούριο σώζονται μερικά αξιόλογα ψηφιδωτά της Ρωμαϊκής εποχής, τα οποία κοσμούσαν τα δάπεδα μερικών οικιών.

Το Κούριον ξεχωρίζει για τα καλοδιατηρημένα ψηφιδωτά που διακοσμούν τα δάπεδα των μεγαλόπρεπων επαύλεων του. Μια από αυτές είναι του 3ου μ.Χ. αιώνα, το Σπίτι των Μονομάχων, που πήρε το όνομά της από τη σειρά ψηφιδωτών που βρίσκονται κοντά στο κεντρικό προαύλιο και αναπαριστούν μάχες.

Η οικία αυτή έχει μια κεντρική αυλή που περιβάλλεται από στοές και δωμάτια διαφόρων χρήσεων. Το κτήριο αυτό καταστράφηκε από τους σεισμούς που έπληξαν το Κούριο κατά τον 4ο αι. μ.Χ. Η οικία πήρε το όνομά της από τις ψηφιδωτές παραστάσεις μονομάχων που κοσμούσαν την κεντρική αυλή. Σήμερα σώζονται δύο παραστάσεις.

Η πρώτη απεικονίζει εξάσκηση μονομάχων, ενώ η δεύτερη φαίνεται ότι απεικονίζει αγώνα. Η άοπλη μορφή με την πλούσια πολιτική περιβολή που εικονίζεται στο κέντρο είναι ο διαιτητής της μονομαχίας. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι και στις δύο παραστάσεις σώζονται τα ονόματα των πρωταγωνιστών.

Το κεντρικό τμήμα του σπιτιού ήταν ένα αίθριο. Η είσοδος περνούσε μέσα από μια σκάλα στη νοτιοανατολική γωνία. Αυτή οδηγούσε σ΄ένα άλλο μικρότερο αίθριο, που με ένα διάδρομο το ένωνε με το κεντρικό κτίριο. Το νότιο τμήμα του κτιρίου καταστράφηκε, πιθανόν εξ αιτίας σεισμών τον 4ο αιώνα μ.Χ. Στα ανατολικά του διαδρόμου υπάρχει ένα χαρακτηριστικό σύμπλεγμα λουτρών.

Στα ανατολικά του θεάτρου, βρίσκεται το Σπίτι του Ευστόλιου, που χρονολογείται από τις αρχές του 5ου αιώνα και πήρε το όνομά του από μια επιγραφή που αναφέρει τον Ευστόλιο ως αρχιτέκτονα. Αποτελείται από πολλά δωμάτια, τα οποία συγκεντρώνονται γύρω από δύο εσωτερικές αυλές, και ένα σύμπλεγμα λουτρών.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα ψηφιδωτά δάπεδα που καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος του κτιρίου. Μέσα από τις επιγραφές αποκαλύπτεται το όνομα του ιδιοκτήτη της οικίας, του Ευστολίου, καθώς και η χριστιανική του ταυτότητα. Αξίζει να σημειωθεί ότι στις επιγραφές αναφέρεται και ο Απόλλωνας, ο παλαιότερος προστάτης του Κουρίου. Το κτήριο αυτό φαίνεται ότι είχε κτιστεί αρχικά ως ανακτορική οικία, η οποία μετατράπηκε σε δημόσιο χώρο, ένα είδος λέσχης.

Ένα ψηφιδωτό με μια επιγραφή που καλωσορίζει τον κόσμο κοσμεί τον προθάλαμο της εισόδου. Υπάρχουν ψηφιδωτές διακοσμήσεις σε τρεις από τις στοές και το σύμπλεγμα λουτρών στα βόρεια. Το κτίριο πιστεύεται ότι αρχικά κατασκευάστηκε για κατοικία και μάλλον άνοιξε για το κοινό μετά τη κατασκευή των λουτρών και την προσθήκη των ψηφιδωτών δαπέδων.

Το Σπίτι του Αχιλλέα, πρόκειται για μια ρωμαϊκή οικία με κεντρική περίστυλη αυλή που αποτελείται από ένα ανοιχτό προαύλιο με δωμάτια στις δύο πλευρές και μια στοά, είναι του 4ου αιώνα μ.Χ. και πήρε το όνομά του από το θρυλικό Έλληνα ήρωα.

Πολλά από τα δωμάτια της κοσμούνταν με ψηφιδωτά δάπεδα. Το πιο ενδιαφέρον από αυτά είναι το ψηφιδωτό που απεικονίζει τη σκηνή που ο Αχιλλέας αποκαλύπτει την ταυτότητά του στον Οδυσσέα, ο οποίος είναι μεταμφιεσμένος σε έμπορο, στην αυλή του βασιλιά της Σκύρου Λυκομήδη. Πιθανόν να χρησιμοποιούνταν για την υποδοχή επίσημων επισκεπτών.

Τηλ.: +357 25 934 250
Διεύθυνση Ψηφιδωτών Κουρίου: Κούριο, Λεμεσός
Περίοδος Λειτουργίας: Ολόχρονα


 

Σχετικά Άρθρα


Μονοπάτι Καληδόνια

Το μονοπάτι ξεκινά από την πλατεία του Τροόδους περνά από πυκνό δάσος με πεύκα και ακολουθεί πορεία κατά μήκος του Κρύου...


Πέτρα του Ρωμιού

Η περιοχή "Πέτρα του Ρωμιού" είναι μία από τις ομορφότερες ακτογραμμές της Κύπρου, όπου, σύμφωνα με τη μυθολογία, η...


Σημεία Βυζαντινής Τέχνης -1

Οι πρώτοι Χριστιανικοί αιώνες και η τέχνη τους έφτασαν σε μας μέσα από τα ψηφιδωτά τριών εκκλησιών.


Τέμενος Τούζλα

Το τέμενος Τούζλα στην παλιά Λάρνακα πίσω από τη Μητρόπολη Κιτίου υπήρξε λατινικός ναός αφιερωμένος στον Τίμιο Σταυρό.