Πάρκο Αθαλάσσας (νοτιοδυτική είσοδος) - Άγιος Γεώργιος (Γραμμικό) Μονοπάτι της Φύσης

ΕΚΔΡΟΜΕΣ / ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ / ΠΕΡΙΟΧΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ / Πάρκο Αθαλάσσας (νοτιοδυτική είσοδος) - Άγιος Γεώργιος (Γραμμικό) Μονοπάτι της Φύσης
Την Αθαλάσσα μπορείς άφοβα να την χαρακτηρίσεις ως ο «πράσινος πνεύμονας» μιας ραγδαία αναπτυσσόμενης πόλης, της Λευκωσίας, με ελάχιστους χώρους πρασίνου. Το πάρκο της Αθαλάσσας σε περίπτωση που αναρωτιέσαι βρίσκεται νοτιοανατολικά της Λευκωσίας, σε απόσταση περίπου 5 χιλιομέτρων από αυτή και περιβάλλεται από την Αγλαντζιά στα βόρεια και τα ανατολικά, το Στρόβολο στα δυτικά, και το Γέρι και τα Λατσιά στα νότια.

Ξέρω, ξέρω αναρωτιέσαι από που θα πήρε το περίεργο αυτό όνομα. Πιθανολογείται πως η περιοχή πήρε το όνομά της από το γεγονός ότι στα πρόσφατα γεωλογικά χρόνια βρισκόταν, όπως και η υπόλοιπη Μεσαορία, κάτω από τη θάλασσα, γι' αυτό και τα κογχύλια που συναντά κάποιος στην περιοχή είναι άφθονα! Σε μεσαιωνικούς χάρτες, αναφέρεται ένας οικισμός (περιοχή κυβερνητικής έπαυλης και Αγίου Γεωργίου) με τα ονόματα Ailasa, Ailaza ή Atalassa, δικαιολογώντας τα ερείπια του μεσαιωνικού κάστρου και γυναικείου μοναστηριού La Cava στο μικρό Άρωνα, που κτίστηκε από το Βασιλιά Ιάκωβο Α'.

Το Πάρκο της Αθαλάσσας, που λες, είναι ο μεγαλύτερος και σημαντικότερος χώρος πρασίνου της ευρύτερης Λευκωσίας, ο οποίος αντιμάχεται τη ρύπανση και την ακόμα μεγαλύτερη καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος, προσφέροντας ταυτόχρονα διασκέδαση στον επισκέπτη, όπως η σωματική άθληση, η περιβαλλοντική εκπαίδευση και ο οικολογικός αγροτουρισμός. Το τοπίο, ακόμη και κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού θα σε εντυπωσιάσει, με ένα καταπράσινο πέπλο να απλώνεται στην επιφάνεια της γης. Εκτός από την κύρια λειτουργία του, τη δασική και καλλιεργητική έρευνα, το πάρκο μπορείς να το αξιοποιήσεις επίσης ως εκδρομικό χώρο, χώρο ψαρέματος, μελισσοκομίας, περισυλλογής φυτών, καυσόξυλων και σαλιγκαριών, παρακολούθησης πουλιών, ποδηλασίας, ως μονοπάτι της φύσης (υπάρχουν πάνω από 20 Χμ. μονοπατιών), χώρος αθλοπαιδιών (με γήπεδα ποδοσφαίρου, πετόσφαιρας και καλαθόσφαιρας) και στρατιωτικών ασκήσεων. Για σένα που αγαπάς το κυνήγι, εντούτοις, μάθε ότι απαγορεύεται αυστηρά. Σημαντική συμβολή στην ανάπτυξη του πάρκου είναι η καθιερωμένη φύτευση δέντρων από σχολεία και οργανωμένα σύνολα κατά τη Γιορτή του Δέντρου.

Από τον Αύγουστο του 1974, περίπου 40 εκτάρια του Κύριου Κρατικού Δάσους Αθαλάσσας βρίσκονται εντός της νεκρής ζώνης. Το 1985, σε μια προσπάθεια διάσωσης του χώρου από ιδιωτικές και άλλες παρεμβάσεις, 357 περίπου εκτάρια ανακηρύχθηκαν σε «Εθνικό Δασικό Πάρκο Αθαλάσσας», το μοναδικό στο νησί.

Στο Πάρκο Αθαλάσσας, ένα αριστούργημα μακροχρόνιων και κοπιαστικών δασωτικών και καλλιεργητικών προσπαθειών, σε πληροφορώ ότι υπάρχουν πάνω από 300 δεντρώδη, θαμνώδη και ποώδη φυτικά είδη (κυρίως ξενικά, ενώ υπάρχουν και 10 ενδημικά ποώδη και θαμνώδη είδη, καθώς και 11 σπάνια). Εξίσου μεγάλη εντύπωση θα σου προκαλέσει και  η πανίδα του Πάρκου, με 173 είδη πουλιών, 27 είδη πεταλούδων, 7 είδη θηλαστικών, 6 είδη ερπετών και ένα αμφίβιο. Αξιοσημείωτο είναι πως η μόνη φυσική φυτοκοινωνία είναι αυτή στην περιοχή του φράκτη, με υγρόφιλη βλάστηση. Η μεγάλη ποικιλία από υδρόβια κυρίως μεταναστευτικά πουλιά, από τα οποία μερικά διαχειμάζουν, ενώ τα περισσότερα σταθμεύουν εκεί κατά τις μεγάλες μεταναστεύσεις του Φθινοπώρου και της Άνοιξης, οφείλεται κυρίως στα νερά των δύο φρακτών και στις γενικές κλιματολογικές συνθήκες.

Ενώνοντας δύο εκδρομικούς χώρους, μέρος της διαδρομής είναι κατά μήκος του υδατοφράκτη Αθαλάσσας.

Ακόμα το σκέφτεσαι;

Σημείο Εκκίνησης: Πάρκο Αθαλάσσας (νοτιοδυτική είσοδος). Πρόσβαση από τον κύριο δρόμο Λευκωσίας - Λατσιών.
Τέρμα: Άγιος Γεώργιος
Εκτιμώμενη Διάρκεια: 1 ώρα και 30 λεπτά
Βαθμός Δυσκολίας: Κατηγορία 1: Εύκολο μονοπάτι, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα μορφολογίας εδάφους και ήπιες υψομετρικές διαφοροποιήσεις.
Μήκος Διαδρομής: 4 χιλιόμετρα

 

Σχετικά Άρθρα


Παλαίπαφος Πολιτιστική Διαδρομή ...

Σε αυτή τη διαδρομή περιλαμβάνεται ο Αρχαιολογικός χώρος στην Παλάιπαφο (Κούκλια), ο ασβεστολιθικός χώρος της Λέμπας...


Αγία Παρασκευή

Αν αναζητάς ένα μέρος που θα πας με την παρέα σου για παιχνίδια, πικ νικ και ηρεμία, μόλις το βρήκες!


Μονοπάτι Σπηλιά της Αθασσιάς

Το μονοπάτι περνά μέσα από δάσος με πεύκα και τερματίζει στην "Σπηλιά της Αθασιάς" όπου πιστεύεται ότι κατασκευάστηκε για...


Πρόδρομος - Λεμύθου (Γραμμικό) Μ...

Μια διαδρομή προς την κορυφή, κάτω από το εγκαταλειμμένο ξενοδοχείο «Βερεγγάρια», η οποία καταλήγει στη σχολή «Μιτσή» στο...