Καταρράκτης Μυλλομέρης Μονοπάτι της Φύσης

ΕΚΔΡΟΜΕΣ / ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ / ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΡΟΟΔΟΥΣ / Καταρράκτης Μυλλομέρης Μονοπάτι της Φύσης
Η διαδρομή οδηγεί στον Καταρράκτη Μυλλομέρη μέσα από πυκνή βλάστηση. Το πρώτο μισό της διαδρομής είναι παράλληλο με τον Κρύο Ποταμό, ενώ το τελευταίο τμήμα οδηγεί σε άνοιγμα με θαυμάσια θέα προς το νότο.

Το όνομα του καταρράκτη Μιλλομέρη πιθανόν να προήλθε από τις λέξεις «μιλλός» που σημαίνει υγρός στην κυπριακή διάλεκτο και τη λέξη μέρος (μιλλός+μέρος= Μιλλομέρης). Η ροή νερού από τον Κρυό Ποταμό έκανε το μέρος υγρό και δροσερό και έτσι ονόμασαν τον καταρράχτη Μιλλομέρη.

Ο καταρράκτης είναι κρυμμένος μέσα στο βουνό και όλος ο χώρος γύρω του έχει υγρασία, το νερό του καταρράκτη είναι από τον ποταμό "Κρυό", είναι ο ψηλότερος καταρράκτης της Κύπρου με το νερό του να πέφτει από ύψος 15 μέτρων.

Ο Μιλλομέρης δεν ήταν τόσο γνωστός στο παρελθόν λόγω της δύσκολης πρόσβασης στην τοποθεσία που βρίσκεται. Μετά τα έργα, που έχουν γίνει και με το άνοιγμα του χωματόδρομου έχει αρχίσει να γίνεται ευρύτερα γνωστός και άρχισε να καθιερώνεται σιγά-σιγά σαν ένα ακόμη αξιοθέατο στις Πλάτρες.

Μεταξύ της εκκλησίας των Πλατρών και του κέντρου του χωριού, βρίσκεται η αρχή του μονοπατιού της φύσης που οδηγεί στον καταρράκτη Μιλλομέρη. Υπάρχει δυνατότητα πρόσβασης στο τέρμα του καταρράκτη με αυτοκίνητο από χωματόδρομο που αρχίζει από σημείο του κεντρικού δρόμου Πλατρών - Λεμεσού περίπου 1χλμ. μετά το Ψηλό Δέντρο.

Φυσικά για να απολαύσετε πλήρως την φύση και το μονοπάτι δεν έχετε παρά να ξεκινήσετε από την πλευρά του χωριού και να περπατήσετε όλη την διαδρομή. Το μονοπάτι έχει μήκος 1.2 χιλιόμετρα και χρειάζεται λιγότερο από μία ώρα για να φτάσετε στον καταρράκτη.

Σημείο Εκκίνησης: Μεταξύ εκκλησίας Πάνω Πλατρών και κέντρου του χωριού, προς την εκκλησία. Υπάρχει οδική πρόσβαση στον καταρράκτη στο τέλος της διαδρομής, μέσω χωματόδρομων, ξεκινώντας από ένα σημείο στον κεντρικό δρόμο Πλατρών - Λεμεσού, περίπου 1 χιλιόμετρο από την τοποθεσία Ψηλό Δέντρο.

Τέρμα: Καταρράκτης Μυλλομέρης

Εκτιμώμενη Διάρκεια: 30 λεπτά

Βαθμός Δυσκολίας: Κατηγορία 3: Ψηλού βαθμού δυσκολίας μονοπάτι λόγω διαδρομής με δύσκολα χαρακτηριστικά μορφολογίας εδάφους, όπως ιδιαίτερα απότομες υψομετρικές διαφοροποιήσεις (ανήφορα ή/και κατήφορα), πορεία σε ιδιαίτερα ανώμαλο ή/και ολισθηρό, ή/και απόκρημνο έδαφος. Ακατάλληλο για μικρά παιδιά.

Μήκος Διαδρομής: 1,2 χιλιόμετρα


 

Σχετικά Άρθρα


Βυζαντινή Εκκλησία Αγίου Αντωνίο...

Η Βυζαντινή Εκκλησία του Αγίου Αντωνίου στα Κελλιά πιθανόν να χρονολογείται από τον 9ο αιώνα και αποτελεί μία από τις πιο...


Μονοπάτι Σελλάδι του Καραμανλή -...

Το μονοπάτι σου προσφέρει υπέροχη θέα προς την κοιλάδα Κανναβιών - Αγ.Ειρήνης και μέρος του μονοπατιού περνά μέσα από...


Λαογραφικό Μουσείο - Πεδουλάς

Το μουσείο βρίσκεται στην καρδιά του χωριού, κοντά στην κύρια εκκλησία του Τίμιου Σταυρού.


Αρχαγγέλου Μιχαήλ - Μονάγρι

Είναι πετρόκτιστη και θεωρείται από τις ομορφότερες εκκλησίες που έχει το νησί.