Εκκλησία Παναγίας της Αμασγού

ΕΚΔΡΟΜΕΣ / ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ ΜΝΗΜΕΙΑ / ΠΕΡΙΟΧΗ ΛΕΜΕΣΟΥ / Εκκλησία Παναγίας της Αμασγού
Το ανακαινισμένο πρόσφατα Μοναστήρι της Παναγίας της Αμασγούς είναι κτισμένο πάνω σε ένα μικρό λόφο, κοντά στις όχθες του ποταμού Κούρη, σε απόσταση ενάμιση περίπου χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του χωριού Μονάγρι της επαρχίας Λεμεσού.

Το όνομα της μονής είναι ασυνήθιστο και κάπως παράξενο επώνυμο για την Παναγία, για το οποίο μέχρι σήμερα δε δόθηκε καμιά τεκμηριωμένη εξήγηση.

Μερικοί συγγραφείς υποθέτουν πως αυτό προέρχεται από την Παναγία της Δαμασκού (Αμασκού - Αμασγού). Οι υποθέσεις όμως παραμένουν αφού δε συνδέονται με κάποιο γεγονός ή έστω μια παράδοση, ώστε να δικαιολογείται αυτή η επωνυμία.

Αυτή η μικρή εκκλησία, είναι αφιερωμένη στην Παρθένο Μαρία και χτίστηκε στο τέλος του 11ου αιώνα.

Η ορθογώνια εκκλησία με θόλο, αψιδωτές κόγχες και δοκάρια πλευρικής στήριξης που προστέθηκαν αργότερα για να στηρίξουν το θόλο, έχει κάποιες σπάνιες τοιχογραφίες του 12ου, 14ου και 18ου αιώνα, ισάξιες σε ομορφιά και σπουδαιότητα με αυτές της Ασίνου και της Παναγίας του Άρακα.

Μέρος των μοναστηριακών κτηρίων ανακαινίστηκαν σύμφωνα με το αρχικό σχέδιο. Η εκκλησία βρίσκεται 20 λεπτά έξω από τη Λεμεσό.

Η μονή της Παναγίας Αμασγού πανηγυρίζει την Τρίτη της Λαμπρής, στις 21 του Νιόβρη καθώς και στις 26 Δεκεμβρίου.


Διεύθυνση Εκκλησίας Παναγίας της Αμασγούς: Λεμεσός
Περίοδος Λειτουργίας: Ολόχρονα

 

Σχετικά Άρθρα


Μονοπάτι Σπηλιά της Αθασσιάς

Το μονοπάτι περνά μέσα από δάσος με πεύκα και τερματίζει στην "Σπηλιά της Αθασιάς" όπου πιστεύεται ότι κατασκευάστηκε για...


Άρσος (Γραμμικό) Μονοπάτι της Φύ...

Η διαδρομή ακολουθεί το ρυάκι από τη βρύση Αθκιές έως τη βρύση Πουλλίν και προσφέρει την ευκαιρία να επισκεφθείτε ένα...


Μουσείο Μοναστηριού Κύκκου

Ο χώρος του μουσείου ο οποίος αποτελεί μέρος της Μονής είναι πλούσια διακοσμημένος, ώστε να εκφράζει την αίγλη και...


Ψηφιδωτά της Πάφου

Η Πάφος περιέχει σημαντικές κατοικίες με μωσαϊκά δάπεδα του 3ου αιώνα π.Χ.