Εκκλησία Παναγίας της Αμασγού

ΕΚΔΡΟΜΕΣ / ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ ΜΝΗΜΕΙΑ / ΠΕΡΙΟΧΗ ΛΕΜΕΣΟΥ / Εκκλησία Παναγίας της Αμασγού
Το ανακαινισμένο πρόσφατα Μοναστήρι της Παναγίας της Αμασγούς είναι κτισμένο πάνω σε ένα μικρό λόφο, κοντά στις όχθες του ποταμού Κούρη, σε απόσταση ενάμιση περίπου χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του χωριού Μονάγρι της επαρχίας Λεμεσού.

Το όνομα της μονής είναι ασυνήθιστο και κάπως παράξενο επώνυμο για την Παναγία, για το οποίο μέχρι σήμερα δε δόθηκε καμιά τεκμηριωμένη εξήγηση.

Μερικοί συγγραφείς υποθέτουν πως αυτό προέρχεται από την Παναγία της Δαμασκού (Αμασκού - Αμασγού). Οι υποθέσεις όμως παραμένουν αφού δε συνδέονται με κάποιο γεγονός ή έστω μια παράδοση, ώστε να δικαιολογείται αυτή η επωνυμία.

Αυτή η μικρή εκκλησία, είναι αφιερωμένη στην Παρθένο Μαρία και χτίστηκε στο τέλος του 11ου αιώνα.

Η ορθογώνια εκκλησία με θόλο, αψιδωτές κόγχες και δοκάρια πλευρικής στήριξης που προστέθηκαν αργότερα για να στηρίξουν το θόλο, έχει κάποιες σπάνιες τοιχογραφίες του 12ου, 14ου και 18ου αιώνα, ισάξιες σε ομορφιά και σπουδαιότητα με αυτές της Ασίνου και της Παναγίας του Άρακα.

Μέρος των μοναστηριακών κτηρίων ανακαινίστηκαν σύμφωνα με το αρχικό σχέδιο. Η εκκλησία βρίσκεται 20 λεπτά έξω από τη Λεμεσό.

Η μονή της Παναγίας Αμασγού πανηγυρίζει την Τρίτη της Λαμπρής, στις 21 του Νιόβρη καθώς και στις 26 Δεκεμβρίου.


Διεύθυνση Εκκλησίας Παναγίας της Αμασγούς: Λεμεσός
Περίοδος Λειτουργίας: Ολόχρονα

 

Σχετικά Άρθρα


Μονοπάτι Κακοκέφαλος – Μάντρα το...

Το μονοπάτι ξεκινά από σημείο στο χωματόδρομο Μαχαιρά-Κιόνια και καταλήγει στον εκδρομικό χώρο Μάντρα του Καμπιού.


Εκκλησιαστικό Μουσείο Εκκλησίας ...

Η εκκλησία του Αρχαγγέλου Μιχαήλ στον Πεδουλά περιλαμβάνεται από το 1985, μαζί με εννέα άλλες τοιχογραφημένες βυζαντινές...


Μονοπάτι Μνήματα Πισκόπων

Το μονοπάτι διαθέτει τρεις επιλογές. Η μια είναι προς Άγιο Νικόλαο της Στέγης, η δεύτερη προς το χωριό Κακοπετριά και η...


Παραλία Βούππα

Μια από τις πιο κοσμοπολίτικες και ομορφότερες παραλίες της πόλης, βρίσκεται στην περιοχή του Άγιου Τύχωνα κάτω από το...