Μοναστήρι Αγίου Νικολάου των Γάτων

ΕΚΔΡΟΜΕΣ / ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ ΜΝΗΜΕΙΑ / ΠΕΡΙΟΧΗ ΛΕΜΕΣΟΥ / Μοναστήρι Αγίου Νικολάου των Γάτων
Η Μονή βρίσκεται περίπου τρία χιλιόμετρα ανατολικά του χωριού Ακρωτήρι και πολύ κοντά στο ακρωτήρι των Γάτων, το οποίο παλαιότερα ονομαζόταν Κουριάς. H διαδρομή για τη Μονή απλά μαγική, τόσο ήρεμη μέσα στο απέραντο πράσινο.

Πρόκειται για μια μονόκλιτη, καμαροσκέπαστη εκκλησία.

Ιδιαίτερα εντυπωσιακή είναι η κεντρική είσοδος του καθολικού, η οποία καταφέρνει να εντυπωσιάσει τον επισκέπτη με τις ανάγλυφες μορφές των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου.  Ο Απόστολος Πέτρος, μάλιστα, παριστάνεται να κρατά τα κλειδιά του παραδείσου, όπως δηλαδή αναφέρεται και από την παράδοση. 

Το ίδιο εντυπωσιακή είναι η ανατολική είσοδος του ναού με τα πέντε οικόσημα, από τα οποία τα δυο είναι εμβλήματα των Λουζινιανών.

Στο εσωτερικό της εκκλησίας, θα δείτε ίχνη παλαιών τοιχογραφιών, ενώ στη νοτιοανατολική άκρη του ναού, πλησίον του τέμπλου,  τη θαυματουργή εικόνα του προστάτη Αγίου της Μονής, του Αγίου Νικολάου.

Ο Άγιος Νικόλαος των Γάτων, το παλιότερο ίσως μοναστήρι στην Κύπρο, βρίσκεται στο Ακρωτήρι Γάτα, νοτιοανατολικά της Αλυκής του Ακρωτηρίου. Η σημερινή εκκλησία μάλλον είναι του τέλους του 14ου αιώνα. Εγκαταλείφθηκε τον 16ο αιώνα και το ξανακατοίκησαν Ορθόδοξες καλόγριες στις αρχές του 1980.

Ύστερα από μεγάλες περιόδους εγκατάλειψης της μονής, το 1974 εγκαταβίωσε σε αυτήν ο μοναχός Βαρνάβας προερχόμενος από την κατεχόμενη μονή του Αποστόλου Βαρνάβα. Σύμφωνα με την παράδοση, το μοναστήρι ιδρύθηκε τον 4ο αιώνα, από την Αγία Ελένη τη Μητέρα του Μεγάλου Κωνσταντίνου, που άφησε ένα κομμάτι από τον Τίμιο Σταυρό εκεί.

Εκείνη την εποχή το νησί βασανιζόταν από σοβαρή ξηρασία, αναγκάζοντας πολλούς ανθρώπους να φύγουν από το νησί. Τα φίδια πολλαπλασιάστηκαν και η ζωή στην Κύπρο και ιδιαίτερα στο Ακρωτήρι ήταν αφόρητη. Σύμφωνα με τον μεσαιωνικό ιστορικό Stephen Lusignan, μετά την αναχώρηση της Αγίας Ελένης, ο μεγάλος Κωνσταντίνος έστειλε τον κυβερνήτη Καλόκαιρο στην Κύπρο με χιλιάδες γάτες για να εξοντώσει τα φίδια.

Τηλ.: +357 25 952 621
Διεύθυνση Μοναστηριού Αγίου Νικολάου: Ακρωτήριο Γάτα, Λεμεσός
Ώρες Λειτουργίας: Καθημερινά: 08:00 - 17:00
Περίοδος Λειτουργίας: Ολόχρονα

 

Σχετικά Άρθρα


Παραλία Δημοτικά Μπάνια

Η παραλία των Δημοτικών Μπάνιων αποτελεί μια αμμώδη παραλία με λίγους βράχους και είναι η αγαπημένη των ντόπιων κατοίκων


Θεατρικό Μουσείο Κύπρου

Το Θεατρικό Μουσείο Κύπρου εγκαινιάστηκε το 2012 και στεγάζεται στο Πολιτιστικό Κέντρο Πάνος Σολομωνίδης.


Δημοτική Παραλία

Μαγική θέα με πολλούς φοίνικες που κάνει πολλούς να την για οικογενειακές βόλτες ή για βόλτες με το ποδήλατο.


Οικισμός Μάα - Παλαιόκαστρο

Μάα – Παλαιόκαστρο, ένας οικισμός στη δυτική ακτή του νήσου γνωστή σαν Κόλπος των Κοραλλιών, πολύ σημαντικός για την...