Ιερά Μονή Κύκκου

Βρίσκεται στο δυτικό τμήμα της οροσειράς του Τροόδους, 18 μόλις χιλιόμετρα από την πιο ψηλή βουνοκορφή της Κύπρου, τον Όλυμπο.

Το Μοναστήρι του Κύκκου, το πλουσιότερο και πιο γαλαντόμο από τα μοναστήρια της Κύπρου, βρίσκεται στην περιοχή της Μαραθάσας. Αφιερωμένο στην Παναγία, κατέχει μια από τις τρεις εικόνες που αποδίδονται στον Άγιο Λουκά τον Ευαγγελιστή. Η εικόνα, σκεπασμένη με ασημένιο κάλυμμα, είναι μέσα σε μια θήκη από ταρταρούγα και σεντέφι και βρίσκεται μπροστά στο εικονοστάσι.

Το μοναστήρι ιδρύθηκε μεταξύ του 11ου αιώνα και της αρχής του 12ου, κατά τη διάρκεια της βασιλειας του Αλέξιου Ι του Κομνηνού (1081-1118 μ.Χ). Δυστυχώς το μοναστήρι κάηκε αρκετές φορές και δεν έμεινε τίποτα από το αυθεντικό κτίσμα. Ευλογημένος με τη θεία Χάρη, ο Κύπριος ερημίτης Ησαίας από θαύμα θεράπευσε την κόρη του Αυτοκράτορα από μια ανίατη αρρώστια. Για ανταμοιβή, ζήτησε την εικόνα της Θεοτόκου που φυλαγόταν στον παλάτι του Αυτοκράτορα στην Κωνσταντινούπολη. Αν και λυπήθηκε στην προοπτική της απώλειας του πολυτίμου θησαυρού του, ο αυτοκράτορας την έστειλε στην Κύπρο με τις ανάλογες τιμές μαζί με τα χρήματα για να πληρώσει την ανέγερση ενός μοναστηριού όπου θα φυλασσόταν το κειμήλιο. Κατόπιν επιθυμίας του ερημίτη, ο εκπρόσωπος του αυτοκράτορα στην Κύπρο δώρισε στο μοναστήρι και τρία χωριά. Λόγω του ότι το δώρο επικυρώθηκε αργότερα με αυτοκρατορικό καταστατικό, το μοναστήρι θεωρείται ότι εδραιώθηκε με αυτοκρατορικό διάταγμα.

Ο πρώτος Πρόεδρος της Κυπριακής δημοκρατίας, Αρχιεπίσκοπος Μακάριος ΙΙΙ, υπηρέτησε εδώ σαν δόκιμος μοναχός. Κατόπιν επιθυμίας του θάφτηκε στην κορυφή του Θρονιού, 3 χιλιόμετρα δυτικά του μοναστηριού και όχι μακριά από τη γενέτειρα του το χωριό Παναγιά. Το μοναστήρι παράγει ζιβανία και μια ποικιλία από άλλα αλκοολούχα ποτά ενώ κάνει θρησκευτικά πανηγύρια στις 8 Σεπτεμβρίου (Γέννηση της Παναγίας) και στις 15 Αυγούστου (Κοίμηση της Παναγίας).

Η παράδοση συνδέει την ονομασία της Μονής με το λάλημα ενός πουλιού, που κατα τα βυζαντινά χρόνια τριγυρνούσε στα γύρω βουνά και προανάγγελλε την ίδρυση του μοναστηριού με τους στίχους:

"Κύκκου-Κύκκου το βουνί
μοναστήρι θα γενεί
μια χρυσή κυρά θα μπεί
και ποτέ της δεν θα βγει".


Τηλ.: +357 22 942 736
Διεύθυνση Ιεράς Μονής Κύκκου: Τρόοδος
Περίοδος Λειτουργίας: Ολόχρονα

 

Σχετικά Άρθρα


Μουσείο της Πόλης της Λάρνακας

Το Μουσείο της Πόλης της Λάρνακας βρίσκεται στεγασμένο στην ανακαινισμένη κατοικία και τα γραφεία που βρίσκονται δίπλα από...


Μονοπάτι Υδατοφράκτης Αθαλάσσας

Ο υδατοφράκτης αποτελεί μια όαση ησυχίας μακριά από τη βαβούρα της πόλης.


Καταρράκτης Μυλλομέρης Μονοπάτι ...

Η διαδρομή οδηγεί στον Καταρράκτη Μυλλομέρη μέσα από πυκνή βλάστηση. Το πρώτο μισό της διαδρομής είναι παράλληλο με τον...


1η Τοπική Διαδρομή Λεμεσού - Θρη...

Αυτή η 1η τοπική διαδρομή αρχίζει από το Μεσαιωνικό Μουσείο Κύπρου, το οποίο υπάρχει μέσα στο Κάστρο της επαρχίας Λεμεσού...