Μονοπάτι Άγιοι Ανάργυροι – Θαλασσινές σπηλιές

ΕΚΔΡΟΜΕΣ / ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ / ΠΕΡΙΟΧΗ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ / Μονοπάτι Άγιοι Ανάργυροι – Θαλασσινές σπηλιές

Η Κύπρος έχει αμέτρητους σηματοδοτημένους δρόμους και μονοπάτια της φύσης, κάποια πιο απαιτητικά από άλλα, όλα όμως προσφέρουν απόλαυση στις αισθήσεις, ειδικά την Άνοιξη όπου συνδυάζονται οι εικόνες, οι ήχοι και οι μυρωδιές της φύσης ιδανικά.

Το μονοπάτι Άγιοι Ανάργυροι ακολουθεί πορεία κατά μήκος της ακτής και καταλήγει στις Θαλασσινές σπηλιές. Η περιοχή προσφέρεται για τους λάτρεις των καταδύσεων. Περνά από το εντυπωσιακό φυσικό γεφύρι "Καμάρα του Κόρακα" και κάτω από τον Κάβο.

Προσφέρει εξαιρετική θέα προς την θάλασσα, πλούσια φυσική βλάστηση ενώ παρατηρούνται απόλιθώματα θαλάσσιων οργανισμών. Συνδέεται με τα μονοπάτια Κόννοι - Άγιοι Ανάργυροι, Άγιοι Ανάργυροι - Θαλασσινές Σπηλιές και Κάβος.

Άγιοι Ανάργυροι

Κοντά στο ακρωτήρι Κάβο Γκρέκο, σε μικρή απόσταση από τη θάλασσα βρίσκεται ένα γραφικό ξωκλήσι αφιερωμένο στους Αγίους Αναργύρους, τον Κοσμά και τον Δαμιανό. Το ξωκλήσι αυτό γιορτάζει την 1η του Ιούλη. Και εδώ γίνεται κάθε χρόνο πανηγύρι. Στα ανατολικά του Παραλιμνίου, σε απόσταση τριών περίπου χιλιομέτρων από τα τελευταία σπίτια, βρίσκεται το ξωκλήσι του Αγίου Παντελεήμονα.

Στο ξωκλήσι αυτό οδηγεί ένας χωματόδρομος που τον χρησιμοποιούν οι κάτοικοι για να πηγαίνουν στα κτήματα τους στην περιοχή. Το ξωκλήσι βρίσκεται σ’ ένα σύδεντρο από ευκαλύπτους. Γιορτάζει κάθε χρόνο στις 27 Ιουλίου, γιορτή του Αγίου Παντελεήμονα.

Κάβο Γκρέκο

Το Κάβο Γκρέκο είναι ακρωτήριο αλλά και μικρή χερσόνησος στα νοτιοανατολικά της Κύπρου, στην Επαρχία Αμμόχωστου, ανάμεσα στη Αγία Νάπα και το Παραλίμνι. Η περιοχή είναι χαρακτηρισμένη εθνικό δασικό πάρκο, ενταγμένο στο πρόγραμμα Φύση 2000 (Natura 2000), και καλύπτει έκταση 384,9 εκταρίων.

Στη θαλάσσια περιοχή του κάβο Γκρέκο υπάρχουν υποθαλάσσιες χαράδρες και σπήλαια και είναι δημοφιλές για κατάδυση. Αποτελεί σημαντικό σταθμό για μεταναστευτικά πουλιά και εκεί ζουν 71 είδη πανίδας, ενώ η χλωρίδα αποτελείται κυρίως από θάμνους. Τη μεγαλύτερη έκταση καλύπτει η Ακακία του είδους Ακακία η κυανόφυλλη (Acacia saligna= A. cyanophylla), η οποία όμως δεν αποτελεί ενδημικό είδος της Κύπρου και γίνονται προσπάθειες απομάκρυνσής της.

Στη θαλάσσια περιοχή του κάβο Γκρέκο έχουν βρεθεί από δύτες πολλά ναυάγια. Το 2007 βρέθηκε και ερευνήθηκε αρχαίο ναυάγιο του 2ου αιώνα μ.Χ. Στο ακρωτήριο λειτουργεί φάρος κατασκευασμένος από τους Βρετανούς, ο δεύτερος που κατασκευάστηκε στην Κύπρο μετά από αυτόν του κάστρου της Πάφου.



Αφετηρία: (α) Εκκλησάκι Αγίων Αναργύρων. Πρόσβαση από τον κύριο δρόμο Πρωταρά - Κάβο Γκρέκο κοντά στον Κάβο. (β) Θαλασσινές Σπηλιές. Πρόσβαση από τον δρόμο Αγίας Νάπας - Κάβο Γκρέκο, κοντά στον Κάβο

Μήκος Μονοπατιού: 4 km

Υπολογίσιμος Χρόνος: 1,5 ώρα

Βαθμός δυσκολίας: 1

Μορφή: Γραμμικό

 

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: Περιοχή Κάβο Γκρέκο, Πρωταράς

Σχετικά Άρθρα


Ιερός Ναός Μεταμορφώσεως του Σωτ...

Αποτελεί μια κρυμμένη εκκλησία μέσα στο δάσος με υπέροχες τοιχογραφίες στους τοίχους.


Παλαίπαφος Πολιτιστική Διαδρομή ...

Σε αυτή τη διαδρομή περιλαμβάνεται ο Αρχαιολογικός χώρος στην Παλάιπαφο (Κούκλια), ο ασβεστολιθικός χώρος της Λέμπας...


Παραλία Άμμος του Καμπούρη

Η παραλία Άμμος του Καμπούρη βρίσκεται σε έναν ορμίσκο ανάμεσα στην παραλία Γλυκό Νερό και στην παραλία Κέρμια.


Τροοδίτισσα, Ξεροκόλυμπος

Μόλις λίγο πρίν από το μοναστήρι της Τροοδίτισσας στον δρόμο Πλατρών-Πρόδρομου και σε απόσταση 6km από τις Πλάτρες...