Κολόσσι - Μεσαιωνικό Κάστρο

ΕΚΔΡΟΜΕΣ / ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ / ΠΕΡΙΟΧΗ ΛΕΜΕΣΟΥ / Κολόσσι - Μεσαιωνικό Κάστρο
Το μεσαιωνικό κάστρο του Κολοσσιού αποτελεί σήμερα ένα από τα σημαντικότερα μεσαιωνικά οχυρωματικά έργα που έχουν σωθεί στην Κύπρο.

Χτίστηκε τον 15ον αιώνα στα ερείπια ενός παλιότερου φρουρίου που χρονολογείται από τις αρχές του 13ου αιώνα. Μερικά από αυτά τα ερείπια είναι ακόμα εμφανή στα ανατολικά του σημερινού κάστρου.

Το κάστρο όπως λέει η ιστορία ήταν ιδιοκτησία των Ιπποτών του Αγίου Ιωάννη της Ιερουσαλήμ και ήταν η έδρα των πιο σημαντικών Διοικήσεων που τους ανήκαν. Το 14ον αιώνα, για ένα χρονικό διάστημα, περιήλθε στον έλεγχο των Ναϊτών Ιπποτών.Το κάστρο του Κολοσσιού είναι χτισμένο στο χωριό Κολόσσι, 11 χιλιόμετρα δυτικά της Λεμεσού.

Το κάστρο είναι 21 μέτρων ύψους, τετράγωνο και με τρεις ορόφους. Το ισόγειο χωρίζεται σε τρία μέρη και πρέπει να χρησίμευε για αποθηκευτικός χώρος. Στο μέσο της ανατολικής πλευράς υπάρχει μια πέτρινη σκάλα που οδηγεί πρώτα στο δεύτερο όροφο, όπου πιθανόν να βρισκόταν η κουζίνα και μετά στον τρίτο όροφο.

Ο τρίτος όροφος ήταν χωρισμένος σε δύο μεγάλες αίθουσες και ήταν το «σπίτι» των Διοικητών. Στα νότια του κάστρου υπάρχει μια αυλή περιτριγυρισμένη από τείχη και τα ερείπια ενός βοηθητικού κτηρίου, μάλλον στάβλου ή αποθήκης.

Στην νοτιοδυτική γωνία του κτηρίου υπήρχε μια είσοδος, προστατευμένη από έναν κυκλικό πύργο. Στα ανατολικά του πύργου, βρίσκονται τα κατάλοιπα εργοστασίου παραγωγής ζάχαρης από ζαχαροκάλαμο που καλλιεργείτο σε μεγάλες φυτείες στην περιοχή.

Οι εγκαταστάσεις που χρονολογούνται από το 14ο αιώνα αποτελούνται από τρεις βασικούς και άλλους βοηθητικούς χώρους. Το κυριότερο οικοδόμημα είναι το εργοστάσιο επεξεργασίας της ζάχαρης που είναι μια μακρόστενη πετρόκτιστη καμαροσκέπαστη αίθουσα.

Από επιγραφή που βρίσκεται εντοιχισμένη στη νότια εξωτερική πλευρά του κτηρίου γνωρίζουμε ότι αυτό επιδιορθώθηκε το 1591 όταν κυβερνήτης της Κύπρου ήταν ο Πασάς Μουράτ. Στα βόρεια της αίθουσας βρίσκονται τα ερείπια του νερόμυλου και του υδραγωγείου.

Η περιοχή επίσης παρήγαγε και εξήγαγε το παραδοσιακό γλυκό κρασί της Κύπρου που έγινε γνωστό με το όνομα “Vin de Commanderie” (κρασί της Κουμανταρίας) ή Κουμανταρία. Σήμερα η Κουμανταρία είναι ένα από τα παλιότερα ονόματα κρασιών στον κόσμο, διατηρώντας το ίδιο όνομα για οκτώ αιώνες.

Τηλ.: +357 25 934 907
Διεύθυνση Μεσαιωνικού Κάστρου Κολοσσιού: Κολόσσι, Λεμεσός
Περίοδος Λειτουργίας: Ολόχρονα

 

Σχετικά Άρθρα


Παραλία Λάντα

Η παραλία αυτή αποτελεί ένα ιδανικό μέρος και αξιοπρεπέστατη λύση για μπάνιο από τους επισκέπτες.


Ιερός Ναός Φανερωμένης

Χτισμένη το 1872 μέσα στα παλιά τείχη της πόλης και αφιερωμένη στην Παναγία, ήταν η μεγαλύτερη εκκλησία της Λευκωσίας.


Ιατρικό Μουσείο Κυριαζή στη Λάρν...

Ο Νεοκλής Κυριαζής ήταν από τους πρώτους γιατρούς στη Λάρνακα με το ιατρείο του να στεγάζεται σε ένα παραδοσιακό σπίτι...


Ταχυδρομικό-Φιλοτελικό Μουσείο

Το Φιλοτελικό Κέντρο και Ταχυδρομικό Μουσείο βρίσκεται στη Λευκωσία εντός των Ενετικών Τειχών στο ένα παλιό αρχοντικό...